WHO: még évtizedekig érezhető lesz a koronavírus-járvány hatása

HírKlikk 2020. augusztus 1. 19:11 2020. aug. 1. 19:11

A koronavírus-világjárvány olyan katasztrófa, amelynek hatásait sokáig fogjuk érezni a jövőben – mondta Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója.

A járványban több mint 670 ezren haltak meg, és igazoltan több mint 17 millió ember fertőződött meg világszerte, amióta a SARS-CoV-2 nevű vírus a kínai Vuhanban megjelent.

A vírus okozta Covid-19-betegség kiemelten sújtotta az Egyesült Államokat, Brazíliát, Mexikót és Nagy-Britanniát, ahol a bírálatok szerint, a kormányok késlekedtek a megfelelő válasszal. A vírus terjedésének megakadályozását célzó karanténintézkedések súlyosan érintették a gazdaságot, sok térség egy második hullámtól tart.

Bár több mint 150 gyógyszergyártó cég dolgozik a védőoltáson, az első vakcinát a várakozások szerint csak 2021 elején lehet majd használni – közölte a héten a WHO.

 Bár többet tudunk a vírusról, sok részlet továbbra sem ismert, és a lakosság változatlanul védtelen – mondta Tedrosz.

Sok ország azt hitte, hogy a legrosszabbon már túl van, és most jönnek az újabb hullámok. Olyan helyeken, ahol korábban lassabban terjedt a vírus, most nő a fertőzések és a halálesetek száma – tette hozzá.

Forrás: MTI/Hírklikk