WHO: több mint százezer egészségügyi dolgozó halt meg a járványban

HírKlikk 2021. október 22. 14:30 2021. okt. 22. 14:30

A WHO szerint világszerte súlyosan érintette az egészségügyi dolgozókat a koronavírus-járvány: becslések szerint közülük több mint százezren vesztették életüket a betegség miatt 17 hónap alatt.

Ijesztő számokat közölt a WHO: legalább százezer egészségügyi dolgozó halhatott meg világszerte a koronavírus miatt – írja az Euronews.

– Egy új WHO tanulmány becslése szerint 115 ezer egészségügyi dolgozó halhatott meg a koronavírus miatt 2020. január és idén május között. Ezért elengedhetetlen, hogy az egészségügyi dolgozók elsőbbséget élvezzenek a védőoltásban – mondta a világszervezet főigazgatója.

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz szerint tízből négy egészségügyi dolgozó kapott eddig védőoltást, de nagy különbségek vannak ezen a téren a szegényebb és gazdagabb régiók között.

– Afrikában az egészségügyi dolgozóknak kevesebb mint 10 százaléka van beoltva, miközben a gazdagabb országokban ez a szám több mint 80 százalék – tette hozzá a főigazgató.

A fejlett országokban, ahol a vakcina rendelkezésre áll, a vita általában arról folyik, hogy kötelezhetők-e az emberek az oltásra.

Ausztriában azért demonstráltak orvosok és ápolók, hogy felhívják a lakosság figyelmét a védőoltások fontosságára.

Eközben Görögországban pedig azért vonultak utcára, hogy az oltást elutasító egészségügyi dolgozók felfüggesztése ellen tiltakozzanak.

Forrás: Euronews