Zacher Gábor: zárjuk be a plázákat, felejtsük el az idei karácsonyt!

HírKlikk 2020. november 25. 11:54 2020. nov. 25. 11:54

Az RTL Klub Reggeli című műsorába Zacher Gábor is meghívást kapott, akit a járványhelyzet, illetve a karácsony kapcsán is faggattak a műsorvezetők.

„Szerintem felejtsük el ezt az idei karácsonyt, hogy legyen jövőre karácsony” – jelentette ki Zacher, hozzátéve: „hogy ne arról szóljon a történet, hogy azokat gyászoljuk, akik azért mennek el, mert nem tartjuk be tulajdonképpen a szabályokat, mert azért látni ilyet”.

A toxikológus elmondta, a tegnapi futása során is látott egy 30-40 tagú csoportosulást, az emberek forralt bort ittak, beszélgettek, dohányoztak, és persze, maszk nélkül voltak – írja a beszélgetést szemléző Blikk.

„Nem jó ez, és azt gondolom, a szabályok tényleg arra vannak, hogy azokat próbáljuk meg betartani” – hangsúlyozta, azt is elárulva, hogy ilyenkor ő mindig rászól az emberekre. „Nem értem, hogy emberek hogyan lehetnek ennyire stupidak, hogy nem fogják fel, hogy ez tulajdonképpen az ő érdekük”.

Zacher kiemelte, ebbe a betegségbe bele lehet halni, és nem csak az idősek halhatnak bele. Egy kérdésre válaszolva kijelentette, vannak lélegeztetőgépek, arról pedig, hogy ezt vajon kezelni is tudják-e, annyit mondott,

„Most gondoljunk bele, hogy 650-en vannak lélegeztetőgépen. Ez ideális esetben két beteg, egy nővér. Ugye, szakképzett nővérről van szó, nem arról, akit szegénykémet mondjuk az ápolási osztályról, ahol tök jól ellátja a feladatát, átvezénylik, hogy te holnaptól itt leszel. Ez egy picit tulajdonképpen nonszensz ebben a szituációban. Ez jelent mondjuk alsó hangon 300 nővért műszakonként csak azoknál a betegeknél, akik Covid miatt vannak lélegeztetőn. És akkor ne felejtsük el, hogy még ott van az, akinek szívinfarktusa van, tüdőembóliája van, összetöri magát az úton, intenzív osztályon van. Szóval van egyszer a covid intenzív meg a normál intenzív osztály, mert szívműtétet végeznek, akut sebészeti beavatkozásokat kell végezni, és így tovább”.

Zacher szerint, a fentiek jelenthetik az egésznek a gyenge pontját. Hogy mennyit bír a rendszer, arról annyit mondott, „Alapvetően azt gondolom, hogy az a 99,9 százalék, amit a miniszterelnök úr megjósolt, hogy annyi a valószínűsége, hogy nem fog bedőlni az egészségügy... nem tudom. Én az 50 százaléknak jobban hittem, amit előtte pár nappal mondott”.

Szóba került az az aggály is, ami elindult a lélegeztetőgépre kerülés kapcsán. Zacher a statisztikákra vonatkozóan annyit mondott:

„50 százalékuk meghal a betegeknek, akik lélegeztetőn... ez egyáltalán nem jó. Tulajdonképpen ez arról szól, hogy elfogy a légzőfelület, ezt bizonyos ideig ugye a géppel, különböző technikákkal lehet idézőjelben pótolni, meg lehet esetleg, vannak ilyen testen kívüli technikák” – magyarázta Zacher, hozzátéve: ez nem olyan, hogy ezzel hosszú ideig lehet élni, ráadásul egy csomó szövődménye is lesz. Nem tudják még, mit okozhat a jövőben. Annyit már igen, hogy szívizomgyulladást okozhat több hónappal a betegség után. Épp ezért a sportolóknál a gyógyulás után is három-négy hét kihagyás kell. De azt mondja, volt olyan beteg, akinek idegi szövődménye volt és a lábfejét nem tudja mozgatni.

„Tök jó lenne, ma ugye kormánygyűlés lesz, ha meghoznák azokat a döntéseket, hogy bezárják a plázákat” – jelentette ki Zácher, aki az idősávos intézkedésnek örül. „Zárják be azokat a plázákat!” – ismételte meg.

Forrás: Blikk