Zamecsnik Péter: amíg Kiss László nem teszi le az esküt, nincs miről lemondania

HírKlikk 2024. szeptember 7. 07:45 2024. szept. 7. 07:45

Kiss László óbudai polgármester letartóztatása nem volt indokolt. Ügyében a vádirat egyetlen, vádalkut kötött személy vallomásán alapul – aki arról is beszélt, amit nem kérdeztek. Így nem lehet tudni, igazat mondott-e – közölte Zamecsnik Péter, a letartóztatott politikus védője a KlikkTV Mélyvíz című műsorában.

Kiss hivatali elődje, a fideszes Bús Balázs láthatóan nincs tisztában a jogi helyzettel – fogalmazott az ügyvéd. Törekvése, hogy Kiss mondjon le és rendezzenek soron kívüli választásokat, a törvények szerint minden alapot nélkülöz. „Amíg valaki nem tette le esküjét (ami októberben esedékes), addig nem polgármester, tehát nincs miről lemondania”. ha pedig addig nem kerülne szabadlábra, van jogi lehetőség arra, hogy így is letehesse az esküt és – helyettesei segítségével – elláthassa feladatait – magyarázta a jogi helyzetet Zamecsnik Péter.

Az ügyészséggel az a gond, folytatta a jogász, hogy nincs felette ellenőrzés. Elvileg ez az Országgyűlés feladata lenne, ami persze mit sem jelent. A bíróságokkal szemben, ahol a bírák túlnyomó része, bármifajta pártállásától függetlenül, tisztán szakmai alapon végzi a dolgát, az ügyészség utasításos rendszer. Az ügyésznek a bírósági tárgyaláson – függetlenül attól, mit gondol ő az adott ügyről – azt az álláspontot kell képviselnie, amit felettesei elfoglaltak. Így fordulhat elő, hogy Simonka György fideszes képviselőt nem vették őrizetbe és „ha csak a fele igaz annak, amit elmondott, az „nagy baj...” 

Fideszes, vagy NER-közeli személyek beszélnek arról, mit intéztek el, vagy mit nem. Nyilvánvalóan az ügyészségtől kerültek ki azok az információk, amelyek alapján a (kormányközeli) Magyar Nemzet cikkez az ügyben. Ismert olyan magas rangú személy az igazságszolgáltatásban, akinek családtagja ennél a lapnál dolgozik. Több baloldali politikus ellen folynak eljárások, de azok egyikében, a zuglói ügyben, fideszes vádlott is van. „Ez a propaganda-hadjárat a „bűnöző baloldal” ellen a sztálini, goebbelsi időket idézi és az feltehetően már a 2026-os választási kampány részét képezi” – fogalmazott Zamecsnik.

Mindenesetre az ügyészség Kiss ügyében korrektül járt el, azt tette, ami az adott bizonyítékok alapján tennie kellett. A vád, hogy Kiss akadályozta volna az eljárást, érthetetlen, hiszen az ügyészség ismételten járt a polgármesteri hivatalban, megismert, elkobzott iratokat. Az, hogy a vádlott az eljárás megindulása után is elfogadott vesztegetési pénzt, az ügyvéd szerint képtelenség.

Gyárfás Tamás ügyéről – amelyben ugyancsak képviseli a már elítélt vádlottat – Zamecsnik annyit tud, hogy novemberre tűzték ki a másodfokú tárgyalást, amelyen a Fővárosi Ítélőtábla az eljárásban keletkezett iratok alapján dönt.

A KlikkTV Mélyvíz című műsora ide kattintva nézhető meg.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom