Zamecsnik szerint szabadlábon védekezhet majd Gyárfás

NVZS 2019. július 30. 09:57 2019. júl. 30. 09:57

„Egyelőre várunk, a bíróság egyszer majd értesít bennünket az előkészítő ülés határnapjáról” – reagált a Hírklikknek Zamecsnik Péter ügyvéd arra, hogy a Fővárosi Főügyészség Gyárfás Tamás ellen felbujtóként előre kitervelten elkövetett emberölés bűntette miatt vádiratot nyújtott be a Fővárosi Törvényszékre. Zamecsnik kizártnak tartja, hogy Gyárfás ellen kényszerintézkedésről döntenének, szerinte védence szabadlábon védekezhet majd.

A Fővárosi Főügyészség felbujtóként előre kitervelten elkövetett emberölés bűntette miatt emelt vádat Gyárfás Tamás ellen – tudatta a Fővárosi Főügyészség közleménye, megállapítva, hogy a vádirat szerint a vádlott az 1990-es évek meghatározó jelentőségű médiavállalkozója volt, akárcsak Fenyő János sértett, aki egy videókazetta terjesztő és egy napilapot kiadó gazdasági társaságnak is vezérigazgatója volt.

A vádlott és a sértett között az 1990-es évek közepétől üzleti vita, hatalmi harc, és ezekből fakadóan erős személyes ellentét alakult ki. A vádlott 1997-ben elhatározta, hogy a játszma végleges lezárása érdekében megöleti a sértettet. Emiatt 1997 szeptemberében megbízott egy, az éjszakai életből közismert személyt az ölési cselekménnyel, aki azt 12 millió forintért vállalta, azonban miután átvett 6 millió forint előleget, nem teljesítette a megbízást. Emiatt a terhelt megbízta P. Tamást, akit 1994 óta ismert, hogy ölesse meg Fenyő Jánost.

A vád szerint P. Tamás a megbízást elfogadta, és rávette – az emiatt időközben jogerősen elítélt – J. R. -t a sértett megölésére. J. R. 1998. február 11-én a késő délutáni órákban a II. kerület, Margit utcán a piros lámpánál, a gépkocsijában várakozó sértetthez lépett, és egy gépfegyverrel kivégezte.

Korábban értesüléseink szerint Gyárfás és Zamecsnik azzal számolt, hogy szeptember előtt nemigen lesz ügyészségi döntés az ügyben, felmerül tehát a kérdés, mi történhetett, hogy ilyen gyorsan döntöttek. Zamecsnik szerint erre a kérdésre az ügyészség hivatott válaszolni, de annyit azért megjegyzett, hogy egy hónapnyi idő azért eltelt azóta.

Mint portálunk is beszámolt róla, csak alig pár napja annak, hogy az ügyészség indítványára a bíróság visszaadta a 200 millió forintos óvadékot Gyárfásnak, akivel szemben – a Fővárosi Törvényszék 2018. július 23-i végzésében – 200 millió forint óvadék ellenében enyhébb kényszerintézkedést rendeltek el.

Gyárfás az óvadékot befizette, az enyhébb kényszerintézkedések rendelkezéseit ezidáig folyamatosan betartotta. Zamecsnik kérdésünkre leszögezte, hogy külön szálakon, egymástól függetlenül fut a két ügy. „Az óvadék visszaadására vonatkozó indítványt én tettem, ahhoz az ügyészség csak csatlakozott, mivel a kényszerintézkedés 2018 novemberében lejárt”.

Gyárfás Tamás megkeresésünkre nem kívánt reagálni a fejleményekre.