Gyárfás-ügy: ünnep és kivárás – szeptemberre lesz döntés

Németh Péter 2019. július 22. 14:32 2019. júl. 22. 14:32

Egyedülálló, amire Hosszú Katinka képes – mondta a Hírklikknek közvetlenül Hosszú újabb világbajnoki győzelme után a dél-koreai világbajnokság helyszínéről Gyárfás Tamás, a FINA alelnöke, a Magyar Úszó Szövetség volt elnöke. A világsztárok többsége kénytelen szembenézni azzal, hogy a vetélytársak felnőttek hozzájuk, lásd az amerikai Ledecky, és le is taszítják őket az első helyről, Katinka azonban egyeduralkodó - fűzte hozzá. Most negyedszer verte el a világot ebben a számban, és olyan imponáló fölénnyel, hogy a többieknek talán el is megy a kedve az úszástól.

Gyárfás olyan lelkesedéssel beszélt Hosszú újabb győzelméről, hogy egy pillanatra meg is feledkeztünk a köztük kialakult feszült viszonyról, amely persze még azokban az időkben alakult ki, amikor a sportvezető a szövetség elnöke volt. Azóta, mint megtudtuk, ha baráti viszony nem is, de normál emberi kapcsolat van közöttük. Udvariasan köszönünk egymásnak – fogalmazott Gyárfás – és felhőtlenül örülünk a sikereknek.

Így például annak is, hogy 2027-ben újra Budapest látja vendégül a világ legjobb úszóit; annak a mezőnynek már feltehetően nem lesz tagja Hosszú Katinka. A döntést, mint azt az Indexnek adott interjúban is megemlítette Gyárfás, teljes konszenzus övezte a FINA vezetése részéről, olyannyira, hogy a megszokott titkos szavazás is elmaradt. Julio Maglione elnök, mesélte nekünk Gyárfás Tamás, csak azt a kérdést tette fel, hogy van-e bárkinek kifogása Budapest ellen. És miután nem volt, meg is született az egyértelmű döntés.

Közben azt is sikerült megtudnunk, hogy milyen szerepe lehet a 2022-es kézilabda Európa –bajnokság új csarnokának a majdani vizes vb-n. Olvashattunk róla, hogy hatalmas beruházás tervei körvonalazódnak: egy olyan multifunkcionális sportcsarnok épül majd fel a Népligetben – ahogy hallhattuk: a Fradi-város keretében -, amely nem csak kézilabdára, vagy kosárlabdára alkalmas, lehetséges benne elhelyezni egy ideiglenes uszodát. Az utóbbi években megszokhattuk, hogy sok város dönt úgy, hogy nem épít újat, hanem egy régebbi csarnokban helyez el uszodát. Így volt ez például Barcelonában, Berlinben, de több más városban is. Sőt a budapesti vb-n láthattunk ilyet a Városligetben, a műúszás helyszínén. Hivatalosan senki nem erősítette meg az értesülésünket, de úgy tudjuk, hogy a leendő kézilabda centrum a Hajós Alfréd uszodát tehermentesítené, és a vízilabda tornának adna helyet.

Visszatérve Gyárfás Tamáshoz: több portál is némi megleltetésként tálalta azt, hogy a sportvezető a dél-koreai helyszínen szurkol a magyar sikerekért, jóllehet ebben semmi váratlan nincs. A bíróság már régen felmentette őt a kényszerintézkedések alól, noha folyik ellene az eljárás, már az eddigiekben is utazhatott, és részt vehetett a FINA és a LEN munkájában. Ügye most egyébként az ügyészség előtt van; a rendőrség lezárta a nyomozást, a vádhatóságnak kell döntenie, hogy vádat emel vagy sem a Fenyő János-ügyben gyilkosságra való felbujtással gyanúsított Gyárfás ellen. A Hírklikk úgy tudja, és ebben Zamecsnik Péter ügyvéd meg is erősített bennünket, hogy az ügyészségi döntésre még legalább egy-két hónapot várni kell, az tűnik valószínűnek, hogy erre szeptemberben kerül sor.