Zavar az erőben: Orbán leteremtette a Fidesz Pravdáját

Föld S. Péter 2019. március 7. 14:44 2019. márc. 7. 14:44

„Elérkezett az idő egy új szövetség megkötésére. Új szövetséget pedig csak úgy lehet kötni, ha a régit felbontjuk. Elérkezett az idő, hogy a Fidesz befejezze a megalázó egyezkedést az Európai Néppárttal” – olvasható a Fidesz Pravdájában, a ma reggeli Magyar Nemzetben. - A mai néppárt nem különböztethető meg sem a szocialistáktól, sem a liberálisoktól. Ugyanazt mondják, ugyanúgy. Készen állnak az európai nagykoalícióra.

A néppárt már nem védelmezi sem a nemzetet, sem a kereszténységet, sem a hagyományos családmodellt, sem bármely, néven nevezhető európai hagyományt. A néppárt mára a beteg liberalizmus kiszolgálója lett.”

Ilyen és ezekhez hasonló harcias mondatok, gondolatok jelentek meg az akolba nemrégiben visszaterelt Magyar Nemzetben. Hogy az Új szövetséget! című, név nélküli, tehát szerkesztőségi cikknek számító írás kinek a szövegszerkesztőjéből szökött elő, nem tudni. Elképzelhető, hogy maga Bayer Zsolt, a Fidesz ökle írta a veretes szöveget, bár ennek némileg ellentmond, hogy nincsenek benne trágárságok, legföljebb furcsa és a Fidesz eddigi kommunikációjánál is harcosabb megnyilatkozások.

Akik azt hitték, hogy mostantól ez az irányvonal, amihez a Fidesz minden katonájának alkalmazkodnia kell, nem sokáig örülhettek. Gulyás Gergely már a cikk megjelenésének napján, csütörtöki sajtótájékoztatóján tett arról, hogy lehűtse a kedélyeket. Nincs napirenden a kilépés a Néppártból, mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter, tárgyalni akarunk a Néppárttal, és a májusi EP-választáson a Néppárt színeiben indulunk.

Gulyás ezek szerint még mindig hisz abban, hogy a pávatánc, azaz a pártcsaládban lévő szövetségesek megtévesztése tovább folytatható. Azt gondolja, hogy majd tesznek néhány gesztust a Néppárt felé, kicsit visszafogják magukat, talán még bocsánatot is kérnek (négyszemközt, zárt ajtók mögött), és akkor minden megy tovább, úgy, mint eddig.

Erre a vélekedésre tett rá egy lapáttal Orbán Viktor, aki a Magyar Nemzet cikke kapcsán - állítólag az MTI megkeresésére - a következőket közölte a távirati irodával: „Az európai parlamenti választás közeledtével érthető a kampányláz, a türelmetlenség és az izgalom fokozódása, de ami most kell, az csigavér, higgadtság”. 

Már az is szokatlan, hogy a miniszterelnök egy újságcikk kapcsán megszólalt – ismerjük ugye az ilyenkor szokásos szöveget: „sajtóhírekre nem reagálunk” – és valóságos hidegzuhany azoknak a forrófejűeknek, akik már a Le Pen és Salvini által fémjelzett szélsőségesek közé álmodták a Fideszt. Egyelőre tehát nincs erről szó, úgy tűnik, hogy a Magyar Nemzet kissé előreszaladt. Márpedig egy csatában nem jó túlságosan előremenni, mert nemcsak az ellenség golyói, de hátulról érkező baráti tűz is veszélyes lehet a figyelmetlen katonára.