Závecz: csak közös listával érhető utol a Fidesz

HírKlikk 2020. augusztus 27. 10:26 2020. aug. 27. 10:26

Jelentős mértékben megnőtt a Fidesz előnye a járvány alatt. A Závecz Research Intézet (ZRI) friss pártpreferencia-kutatása szerint márciusban még csak 31 százalékon állt az erősebb kormánypárt, ma viszont már a választókorúak 36 százaléka támogatná – írja a hvg.hu. A Hírklikknek Kéri László politológus korábban azt nyilatkozta, hogy elsősorban a hazug kormánypropaganda akadályozza, hogy a társadalom felismerje: az Orbán-kormány valójában nem tudott megbirkózni a járvány okozta gazdasági problémákkal. Ennek következménye a gazdasági válság, a munkanélküliség és az iskolakezdési káosz.

A ZRI elemzése szerint, a Fidesz a járvány alatt tovább erősödött, miközben az ellenzéki pártok erőviszonya nem változott. Továbbra is a DK vezeti a mezőnyt, a pártot a szavazók tíz százaléka támogatja.

Hibahatáron belül nőtt a Momentum népszerűsége, amely hatról hét százalékra emelkedett. Az MSZP változatlanul öt százalékon áll. Az LMP és a Mi Hazánk két-két százalékot, a Párbeszéd egy százalékot ért el.

A biztos pártválasztók körben a Fidesz vezet 51 százalékkal, majd a DK 15, a Momentum, 10, a Jobbik 8, az MSZP 6 százalék.

A ZRI azt is vizsgálta, hogy miként alakulna a verseny, ha csak a Fidesz-KDNP versenyezne az ellenzéki pártok közös listájával. A kutatás szerint, abban az esetben, a kormánypártok 39, az ellenzék 37 százalékot érne el. De az együttműködésben résztvevő hat párt közös szavazati aránya hat százalékkal magasabb, mintha a pártok támogatottságát külön-külön összeadják. Tehát az MSZP, DK, LMP, Párbeszéd tábora teljes egészében felsorakozott a közös lista mögé.

Forrás: Hírklikk