Zsiday Viktor: az EU-pénzek menthetnek meg az összeomlástól

HírKlikk 2023. szeptember 15. 09:45 2023. szept. 15. 09:45

Fontos választás előtt áll a magyar gazdaságpolitika, a kérdés az, hogy a jelenlegi gazdasági helyzetben az ortodox vagy az unortodox megoldások felé veszi az irányt – mondta csütörtökön a Hold Alapkezelő befektetői rendezvényén Zsiday Viktor. A Citadella Alap portfóliómenedzsere szerint ebben fontos szerep juthat az uniós forrásoknak is, ha ugyanis megkapjuk a külső támogatást, akkor nagyobb eséllyel maradhatunk a kedvezőbb, ortodox pályán.

A kelet-közép-európai régió országainak gazdasága nagyon hasonlóan mozgott az utóbbi évtizedekben. A jelenlegi inflációs környezetnek a koronavírus-járvány és az orosz-ukrán háború mellett, vannak hosszútávú hatásai is. A munkanélküliség ugyanis nagyon alacsony szintre csökkent, ami a munkaerőköltségek növekedésével járt együtt – mondta a Portfolio beszámolója szerint a Hold Alapkezelő csütörtöki rendezvényén Zsiday Viktor.

Ilyen helyzetben egy ortodox gazdaságpolitika megpróbálja erősen tartani a devizáját, hogy legalább ne importáljon további inflációt, illetve igyekszik kordában tartani a bérnövekedést, amire sok eszköze van. Ezzel szemben az unortodox gazdaságpolitika alacsony kamatokkal hitelösztönzést hajt végre, leértékeli a devizáját, hogy exportpiacot nyerjen vele. Ez utóbbi magas bérnövekedéssel és felrobbanó inflációval jár – emelte ki a befektetési szakember.

Az a kérdés, melyik utat választja a magyar gazdaságpolitika - hangsúlyozta Zsiday.

Hozzátette: tart attól, hogy a magyar vezetésben van egy hajlam az unortodox megoldásra. Ugyanakkor, ha kapunk külső támogatást például az uniós források formájában, akkor lavírozhatunk az ortodox és az unortodox modellek között. Ebben az esetben évi öt-nyolc százalékos infláció és egy-három százalékos forintgyengülés jöhet. Ha azonban nem tudunk kiegyezni hosszútávon az EU-val, akkor egyre jobban rá fogunk terelődni az unortodox pályára, amiben „mindig benne van a baleset veszélye”, hogy felrobban az infláció és a lakosság elkezdi kimenekíteni a pénzét. Ezt a forgatókönyvet meglepő módon sokáig el lehet húzni, de általában nincs jó vége – hangsúlyozta Zsiday Viktor.

Forrás: Portfolio


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom