A bajnok franciákat verte a férfi párbajtőrcsapat

HírKlikk 2020. január 11. 20:48 2020. jan. 11. 20:48

A magyar férfi párbajtőr-válogatott nyerte az olimpiai kvalifikáció egyik fontos állomását, a heidenheimi világkupa versenyt. A döntőben 45-43-ra múlta felül az Andrásfi Tibor, Siklósi Gergely, Rédli András, Berta Dániel öszeállítású csapat az olimpiai bajnok franciákat.

A Rédli András, Siklósi Gergely, Berta Dániel, Andrásfi Tibor alkotta csapat a 32 között fölényesen, 45-36-ra verte a cseheket, majd a nyolcaddöntőben még nagyobb különbséggel, 45-28-ra a hongkongiakat.

A legjobb nyolc között jött az első bravúr, az oroszok 45-32-es legyőzésével. A felétől gyakorlatilag sima volt a svájciak ellen 45-34-gyel zárult elődöntő is. Az aranyért a franciákkal kellett vívni, s a lendület az utolsó mérkőzésre is kitartott.

A magyarok vezettek a negyedik párharc után öt tussal, de aztán két vereség következett, ezzel már az ellenfélnél volt az előny egy találattal. Két döntetlen után, utolsóként Berta vívott a csapatban olimpiai aranyérmes, egyéniben világbajnok és háromszoros Eb-győztes Yannick Borellel, akit 8-5-re legyőzött, így két tussal, 45-43-ra nyert a magyar csapat.

A férfi párbajtőrözők alaposan megnehezítették a dolgukat azzal, hogy a tavalyi, budapesti világbajnokságon, a nyolcaddöntőben kulcsfontosságú összecsapáson kikaptak az ukránoktól és a 11. helyen végeztek, majd novemberben ugyancsak alulmaradtak – ráadástussal – az ukránokkal szemben és kilencedikek lettek Bernben. Ezzel ugyan versenyben maradtak, de távolodtak az olimpiától, így nagyon fontos volt, hogy ezúttal már ne hibázzanak. Emiatt is rendkívül értékes győzelmet arattak.

A magyar szövetség honlapjának tudósítása szerint, „elmondhatatlanul értékes aranyérmet" nyertek a magyarok, 25 pontos hátrányból 11 pontos előnyt kovácsoltak az olimpiai részvételért legnagyobb riválisnak tűnő oroszokkal szemben.

„A feladat java még előttünk áll, de azért ma este örüljünk ennek a hétvégének" – mondta a hunfencing.hu-nak Udvarhelyi Gábor szövetségi kapitány. „A világ egyik legnagyobb párbajtőrversenyén, az olimpiai kvalifikációs időszakban, két magyar aranyérem született, ez nem igényel különösebb kommentárt" – utalt arra, hogy az egyéni versenyt pénteken Siklósi nyerte. Ugyanakkor ezzel az eredménnyel tudtuk egalizálni a gyengébben sikerült budapesti világbajnokságot. Minden a további két viadalon dől el" – tette hozzá.

A női tőrözők lengyelországi viadalán, Katowicében, négy magyar szerepelt a főtáblán egyéniben. Mohamed Aida – Kondricz Katát legyőzve –, illetve Pásztor Flóra és a junior korú Pöltz Anna a legjobb 32-ig jutott. A magyar válogatott, amely a legutóbbi két versenyen hatodik, illetve negyedik lett, s ezzel jelentősen javított korábbi helyzetén, vasárnap, az utolsó előtti pontszerző viadalon nagyot léphet előre Tokió felé.

A férfi tőrözők Párizsban versenyeznek a hétvégén. A magyarok közül egyéniben Dósa Dániel került fel a főtáblára, ahol az első fordulóban szoros mérkőzésen, két tussal kikapott a brit Richard Kruse-tól. A szövetség beszámolója szerint, egyre valószínűbb, hogy az áprilisi, madridi pótkvalifikációs olimpiai selejtezőben jut csak esély Dósának arra, hogy kiharcolja az olimpiai részvételt.

A női párbajtőrözők havannai versenyén nem került fel magyar vívó a főtáblára.

Forrás: MTI/Hírklikk