Bajnokok Ligája: a Chelsea másodszor Európa trónján

HírKlikk 2021. május 30. 06:20 2021. máj. 30. 06:20

A Chelsea 1-0-s győzelmet aratott a Manchester City felett szombaton, a labdarúgó Bajnokok Ligája portói döntőjében. Így másodszor diadalmaskodott a legrangosabb európai kupasorozatban. A londoniak sikerével – másodedzőként – Lőw Zsolt is BL-győztesnek vallhatja magát.

A Chelsea győztes találatát a német Kai Havertz szerezte egy gyönyörű és gyors kontra végén a 42. percben.

A londoni Kékek 2012 után diadalmaskodtak ismét a BL-ben.

Bajnokok Ligája, döntő:

Chelsea (angol)-Manchester City (angol) 1-0 (1-0)

Porto, 16 500 néző, v.: Antonio Mateu Lahoz (spanyol)
Gólszerző: Havertz (42.)
Sárga lap: Rüdiger (56.), Gabriel Jesus (88.), illetve Gündogan (34.)

Chelsea:

Mendy - Azpilicueta, Thiago Silva (Christensen, 39.), Rüdiger - R. James, Jorginho, Kanté, Chilwell - Mount (Kovacic, 80.), Havertz - Werner (Pulisic, 66.)

Manchester City:

Ederson - Walker, Stones, Rúben Dias, Zincsenko - Bernardo Silva (Fernandinho, 64.), Gündogan, Foden - Mahrez, De Bruyne (Gabriel Jesus, 60.), Sterling (Agüero, 77.)

I. félidő:

42. perc: Mount saját térfeléről ugratta ki Havertzet, aki eltolta a labdát Ederson mellett, majd az üres kapuba gurított (1-0).

A csapatok kifejezetten jól ismerik egymást, ugyanis az idényben már negyedszer találkoztak egymással. Ennek megfelelően, nem is óvatoskodtak az elején, azonnal egymásnak estek. Az első lehetőség egy hosszú indítás után a Manchester City előtt adódott Sterling révén, a gólhoz viszont a Chelsea állt közelebb, mivel az első negyedórában Timo Werner háromszor is ígéretes helyzetből próbálkozhatott. Ám először nem találta el a labdát, másodjára Ederson védett, harmadjára pedig az oldalhálóba lőtt. A játék ezt követően is kifejezetten lüktető maradt, azonban helyzet már kevesebb adódott, inkább csak ígéretes akciókat vezettek az együttesek, befejezésig viszont nem jutottak. A Chelsea-t érzékeny veszteség érte Thiago Silva sérülésével, de mégis örömmel vonulhatott a szünetre, mert egy nagyszerűen végigvitt gyors kontra végén Havertz előnyhöz juttatta a londoni gárdát.

A folytatásban a hátrányban lévő Manchester City irányította a játékot, de ez csak labdabirtoklási fölényben nyilvánult meg, helyzetekben nem, mivel a londoniak szervezetten futballoztak, így minden támadást hatástalanítottak. Ráadásul az angol bajnok is elvesztette – sérülés miatt – az egyik kulcsjátékosát, méghozzá a játékot szervező Kevin De Bruynét. A Chelsea már nem erőltette a támadásokat, inkább a labdát próbálta többet birtokolni. Az utolsó húsz percre fokozódott a nyomás a londoniak kapuján, ugyanakkor egy gyors ellentámadás végén a csereként beállt Pulisic eldönthette volna az összecsapást. A hajrában is hiába szorította be a Chelsea-t a Manchester City, egyszerűen nem talált rést az ellenfél védelmén. A londoniak ráadásul amikor labdát szereztek, viszonylag hosszú ideig eldugták azt, vagy szabálytalanságot kényszerítettek ki, így pörgetve az órát. Az utolsó pillanatban ugyan Mahrez csak centiket tévedett, így a Chelsea végig taktikusan és szervezetten futballozva megérdemelten győzött.

Forrás: MTI