Cseh László beúszta magát a döntőbe

HírKlikk 2021. július 29. 06:31 2021. júl. 29. 06:31

A tokiói olimpia hatodik napja vegyes eredményeket hozott a magyar küldöttség számára.

Németh Nándor a nyolcadik helyen végzett a 100 méteres gyorsúszás csütörtöki döntőjében a tokiói olimpián. A BVSC 21 éves sprintere ezúttal elmaradt a szerdai elődöntőben felállított 47.81 másodperces országos csúcsától, 48.10-zel csapott a célba.

„Időben jobbra számítottam. A román versenyzővel kicsit elaltattuk egymást, az első ötven méter lassú volt, de nem fogok panaszkodni, mert első olimpiámon döntőt úszhattam. Igazából egyedül a benyúlás bánt, mert rátettem egy felesleges tempót” – fogalmazott Németh, aki viccelődve megjegyezte, reményei szerint kifárasztotta a győztes amerikai Caeleb Dresselt a 100 méter pillangóra, ahol a 200 méter bajnokának, Milák Kristófnak a nagy ellenfele lesz.

Németh már a legjobb nyolc közé jutással hatalmas bravúrt hajtott végre, ugyanis a klasszikus számban legutóbb éppen Tokióban, az 1964-es játékokon volt magyar döntős, akkor Dobay Gyula hetedik lett.

Kapás Boglárka, az UTE 28 éves versenyzője – szokásához híven – a táv első felében még a középmezőnyben tempózott, majd a második 100-on ritmust váltott és egyre feljebb tört. A végül olimpiai csúccsal diadalmaskodó kínai Csang Jü-fejt nem volt esélye befogni, de a többi riválisát egyre jobban megközelítette, végül azonban két amerikai ellenfelét sem érte utol, így 2:06.53 perces idejével negyedikként csapott a célba.

„Kicsit sírtam a döntő után. Nagyon csodálkozom, hogy ezzel az idővel ilyen messze voltam a dobogótól. Nem vigasztal, hogy közel jártam az egyéni csúcsomhoz, mert azt reméltem, be tudok menni 2:06 alá. Az viszont vigasztal, hogy teljesen kiúsztam magam” – értékelt Kapás, aki éremért jött Tokióba. A Rióban 800 méter gyorson bronzérmes sportoló mindössze három századdal maradt el az egyéni csúcsától, ami most csak a negyedik helyre volt elég.

Cseh László a csütörtöki elődöntőből a nyolcadik helyen bejutott a pénteki fináléba 200 méter vegyesen a tokiói olimpia úszóversenyén, így egy újabb nappal hosszabbította meg pályafutását.

Az utolsó versenyén szereplő 35 éves Cseh – aki ebben a számban Pekingben ezüst-, Londonban bronzérmes volt – 1:57.64 perccel csapott a célba, ami elég volt a döntőbe jutáshoz. Így pénteken zárja le kiemelkedő karrierjét, amelyet többek között két világbajnoki cím és hat ötkarikás érem fémjelez. A 200 méter vegyes fináléját pénteken – közép-európai idő szerint – 4.16-kor rendezik.

A 4x200 méteres női gyorsváltónk pedig a hetedik helyet szerezte meg. A magyarok a csütörtöki döntőben Jakabos Zsuzsanna, Veres Laura, Késely Ajna, Kapás Boglárka összeállításban a franciákat megelőzve, 7:56.62 perccel csaptak a célba.

Véget ért az olimpia a magyar cselgáncsozók számára, ugyanis Cirjenics Miklós kiesett a nyolcaddöntőben a 100 kilogrammosok között. Az Atomerőmű versenyzője – aki 11 érmet gyűjtött Grand Slam- és Grand Prix-viadalokon – a 32 között Jevgenijs Borodavkóval csapott volna össze, a 34 éves, háromszoros Eb-bronzérmes lett dzsúdós azonban nem áll ki a találkozóra. Így Cirjenics hivatalosan ippon-győzelmet aratott. A 31 éves paksi versenyzőre a nyolcaddöntőben a világbajnoki ezüst- és bronzérmes orosz Nyijaz Iljaszov várt. Másfél perc volt hátra a mérkőzésből, amikor az orosz cselgáncsozó ippont érően eldobta Cirjenicset, aki a vereséggel kiesett.

A magyar női tőr csapat pedig Olaszországtól szenvedett vereséget, így a folytatásban az 5-8. helyért küzdhetett a csapat. Az első ellenfél a helyosztó mérkőzéseken Kanada volt, a mieink nagyot küzdöttek, de sajnos az észak-amerikai gárda jött ki jobban a párharcból.

A magyar férfi vízilabda-válogatott viszont könnyedén győzte le harmadik fordulós ellenfelét. A mieink a papírformát érvényesítve, 23-1-re legyőzték csütörtökön a dél-afrikai együttest.

 

Forrás: MTI