Decemberben dől el az orosz sportolók sorsa

Csanádi Dávid 2019. november 26. 14:43 2019. nov. 26. 14:43

Nincs könnyű helyzetben a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA), hiszen a csonka világversenyek nem ugyanolyanok, de a tisztességes versengés nélküli sportesemények sem szerencsések. December elején minden kiderül.

December 9-én hoz döntést a WADA arról, hogy a következő négy évre kizárják-e Oroszországot a doppingellenes világszervezet által felügyelt eseményekről, így az olimpiákról, világ- és Európa-bajnokságokról is.

Dr. Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport elnöke a Hírklikknek elmondta: az orosz sportolókat fenyegető veszély valóságos, mert bár még csak javaslat formájában létezik az eltiltás, nem nagyon szokott előfordulni, hogy a WADA nem fogadja el a javaslattevő bizottsága véleményét.

Ha decemberben az oroszok számára kedvezőtlen döntés születik, akkor négyéves eltiltásra számíthatnak. Tiszeker azonban arra is felhívta figyelmünket, hogy ez nem azt jelenti, hogy orosz sportolók nem vehetnek majd részt versenyeken, de indulásuk egyéni elbírálás kérdése. Így a sportolók egyesével nevezhetnek az eseményekre, de hazájuk „nem megfelelő” minősítése miatt nem viselhetnek nemzeti sportruházatot, nem kísérhetik őket sportdiplomaták, és a nemzeti himnuszukat sem hallgathatják győzelmük esetén.

Dr. Tiszeker Ágnes szerint teljesen érthető, hogy a Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke óvatosságra int, hiszen a csonka világversenyek – különösen a csonka olimpiák – rendezése nem szerencsés, ugyanakkor az is megengedhetetlen, hogy a ne tisztességes versenyben dőljön el az érmek sorsa.