Formula-1: nézők nélkül

HírKlikk 2020. június 5. 16:50 2020. jún. 5. 16:50

A koronavírus-járvány miatt lefújták az idénynyitót és azóta további kilenc versenyt halasztottak vagy töröltek el. Azonban most úgy néz ki, hogy július elején újraindul az F1 az Osztrák Nagydíjjal, viszont az első futamokat még biztosan zárt kapuk mögött, nézők nélkül tartják. Ezt a döntést vegyes érzésekkel fogadta az F1 világa.

Március közepe óta tart a leállás a Formula-1 világában, így kulcsfontosságú lehet a sportág szempontjából, hogy hány futamot tudnak megrendezni az év második felében. Ahhoz azonban, hogy elindulhasson a versenyszezon, áldozatokat kell hozni. Így a szezon első futamait zárt kapuk mögött rendeznék meg. Ilyen, nézők nélküli verseny lesz többek között a Magyar Nagydíj is, ami nagy érvágás a Hungaroringnek. A döntést vegyes érzelmekkel fogadták az érintettek.

Lewis Hamilton közösségi felületén értékelte a döntést. Szerinte annál jobb egy nagydíj hangulata, minél többen látogatnak ki a pályákra. „Nagy ürességet fogok érezni” – írta és úgy gondolja, hogy egy ilyen verseny rosszabb, mint egy tesztnap. „Azt nem tudom, hogy így mennyire lesz izgalmas a tévében, de a semminél biztosan jobb lesz majd" – tette hozzá.

Esteban Ocon sokkal pozitívabban vélekedett a döntésről. „Alig várom, hogy újra versenyezzünk” – nyilatkozta. Biztos abban, hogy jól fogják megszervezni a futamokat és biztonságban lesznek a pilóták és a stábok. Azt is elmondta, hogy ő is nagyon hiányolni fogja a nézőket és nélkülünk nagyon furcsa hangulat lesz a versenyeken, de így is nagyon boldog, hogy legalább versenyezhet. Ocon szerint, az sem okozna problémát, ha egy helyszínen több futamot rendeznének, mert szerinte másodszorra már jobban ismerik a versenyzők a pályát, így változnak a körülmények, amitől izgalmas marad a verseny.

Az azonban még nem eldöntött, hogy a tévétársaságok jelen lehetnek-e Ausztriában. Florian König a német RTL kommentátora az AMuS-nak adott interjújában árulta el, hogy nem tudja megmondani, hogy a helyszínről fog majd tudósítani, vagy Kölnből, a stúdióból.

Ami biztos: anyagilag hatalmast mínusz fog jelenteni az idei Formula-1, ha minden európai versenyt nézők nélkül kell megtartani.