Futamgyőzelemmel kezdtek Kozák Danutáék

HírKlikk 2021. augusztus 2. 06:33 2021. aug. 2. 06:33

Jól kezdtek az olimpia tizedik napján a magyar sportolók. A vízilabda-válogatott döntetlent játszott az olaszokkal, a Kozák-Bodonyi duó futamgyőzelemmel mutatkozott be Lőrincz Tamás pedig már az elődöntőben.

Az Európa-bajnok magyar válogatott 5-5-ös döntetlent játszott a világbajnok és öt éve Rióban bronzérmes olasz csapattal a tokiói olimpia férfi vízilabdatornáján hétfőn, így a harmadik helyen végez az A csoportban. Märcz Tamás együttese a negyeddöntőben így vagy a spanyolokkal, vagy a horvátokkal találkozik majd szerdán.

Szőke Alex győzelemmel kezdett a kötöttfogású birkózók 97 kilogrammos kategóriájában, így bejutott a negyeddöntőbe, ahol végül az orosz Jevlojev 6-2-re legyőzte a magyar sportolót. Lőrincz Tamásnak a 77 kilogrammosok között ennél is jobban ment. Nyolcaddöntős ellenfele nem mérlegelt, így mérkőzés nélkül jutott tovább a negyeddöntőbe, ahol a Japán Yabiku várt rá. A 34 éves magyar világklasszisnak nem okozott gondot a jelentős nemzetközi eredménnyel nem rendelkező hazai sportoló, akit 3-1-re vert a négy közé jutásért. A kilenc éve Londonban ötkarikás ezüstérmes Lőrincz Tamás a közép-európai idő szerint 11.15-kor kezdődő elődöntős programban a horvát Bozo Starcevic és az iráni Mohammedali Geraei párharcának győztesével találkozik a fináléba kerülésért.

A Kozák Danuta, Bodonyi Dóra és a Csipes Tamara, Medveczky Erika kajak kettes is bejutott a középfutamba 500 méteren. Az ötszörös ötkarikás bajnok Kozák mindhárom 500-as számban címvédőként szerepel a japán fővárosban, öt éve, Rióban Szabó Gabriellával nyert aranyérmet párosban. A szolnoki Bodonyival tavasszal ült össze és egy Európa-bajnoki címmel mutatkozott be. A hétfői előfutamban esélyeshez méltóan debütáltak a játékokon, a győzelmüket senki és semmi nem veszélyeztette.

„Nekem kemény a víz, nehezebb áthúzni rajta a lapátot és egy kicsi szembeszél is fújt. Tipikus első pálya volt, készülünk a holnapi napra, ami már jóval keményebb lesz” – nyílatkozott Kozák Danuta.

Bodonyi Dóra társával ellentétben azt mondta, neki kifejezetten könnyűnek tűnt az evezés, ő nem érezte „keménynek” a vizet.

„Jól van terminátor, jó helyen ülsz” – tette hozzá ehhez nevetve a vezérevezős Kozák.

Velük ellentétben, a szám másik magyar indulója, a Csipes, Medveczky duó már évek óta együtt evez, és szintén a favoritok közé tartozik Tokióban. A rutinos honvédos duó első pályáján a fehéroroszok párosával, Hudzenkával és Litvincsukkal harcolt, s végül Kozákékhoz hasonlóan, elsőként haladt át a célvonalon.

A kajak egyesek 1000 méteres versenyén Kopasz Bálint a női párosokhoz hasonlóan, első helyen ért célba az előfutamában, míg Varga Bálint ugyanebben a versenyszámban második helyen zárt saját előfutamában, így ő is készülhet a középfutamra.

A kalapácsvető Halász Bencének kevésbé alakultak szerencsésen az események, ugyanis nem jutott be a döntőbe. A 23 éves dobó az első sorozatban 75,39 méterrel kezdett, másodikra a hálóba vágta a kalapácsot. Harmadikra javítani kellett, mert látszott, hogy a 75,39 méter kevés lesz a döntőbe jutáshoz. Halász azonban nem tudott jobbat, 75,03 méterrel zárta a selejtezőt, ami kevésnek bizonyult.

 

Forrás: MTI