Gyulay Zsolt: létezik forgatókönyv a Magyar Nagydíjra

HírKlikk 2020. április 10. 15:43 2020. ápr. 10. 15:43

Rengeteg forgatókönyv létezik a Forma-1-es Magyar Nagydíjra vonatkozóan – Gyulay Zsolt, a Hungaroring Sport Zrt. elnök-vezérigazgatója szerint.

 „A jogtulajdonos Liberty Mediánál és nálunk is rengeteg forgatókönyv létezik, nem tudjuk, mikor cseng le a koronavírus-járvány, és persze vannak ma a világban fontosabb dolgok is a Forma-1-nél" – mondta pénteken az M4 csatornának a sportvezető.

A legutolsó információ az, hogy elhalasztották a Kanadai Nagydíjat is, így leghamarabb Franciaországban kezdődhetne meg az idény, június végén. A Liberty Media 12-15 versenyt szeretne megrendezni, és óriási anyagi bukás volna, ha nem lenne világbajnoki szezon."

Az olimpiai bajnok kajakozó kifejtette, a magyarok egy platformon vannak az osztrákokkal és az angolokkal, rugalmasan állnak a rendezéshez időpont szempontjából is. Elmondta, dupla versenyrendezéssel egyelőre nem foglalkoznak, egy fordított vonalvezetésű pályát pedig nehezen tud elképzelni. Erőltetett ötletnek tartja, mert a pályát minden szempontból meg kéne fordítani, és kérdéses, hogy engedélyezné-e ezt az FIA.

„A vállalatunk bevétele a Forma-1-es jegyeladásból és a pályahasznosításból származik, az évi 180-200 napból, amikor rendezvényeket, teszteket bonyolítunk le. Ez most behalt, mind a 24 dolgozónk home office-ban van, ugyanakkor a pályának, a vállalatnak és a promóternek is nagyobb biztonságot jelent, hogy a tulajdonos a magyar állam" – jelentette ki Gyulay Zsolt.

„Tavaly csúcsbevétel és telt ház volt a Magyar Nagydíjon, idén érzékenyen érint minket, ha vissza kell fizetni az eladott jegyeket. Ezt még meglátjuk, van többek között zárt kapus forgatókönyv is a Libertynél. Utóbbi számunkra a legnagyobb „bukta", mivel ki kell fizetni a jogdíjat, és állni kell az összes rendezési költséget.

Ha van valami alku a jogtulajdonossal, ami enyhíti ezeket a költségeket, akkor természetesen így is meg lehet rendezni a Magyar Nagydíjat. Persze az is kérdés, hogy ha addigra javul a helyzet, és beengedik a szurkolókat, akkor hányan fognak eljönni. A világ nem lesz ugyanolyan, mint a vírus előtt" – tette hozzá, hangsúlyozva, hogy ameddig nem fújják le a versenyt, addig úgy készülnek, hogy odaállnak a rajthoz.

A Forma-1 71. idénye március közepén rajtolt volna Ausztráliában, de röviddel az első szabadedzés előtt, törölték a teljes versenyhétvégét Melbourne-ben. Ezután sorrendben a bahreini, a vietnami, a kínai, a holland, a spanyol, a monacói, az azeri és a kanadai viadalt is törölték.

Jelen állás alapján, leghamarabb a június végére tervezett Francia Nagydíjjal kezdődhet a szezon, a Hungaroringen pedig a kiírás szerint, augusztus 2-án kerül sor F1-es futamra.

Forrás: MTI/Hírklikk