Hiába ütötte le Tyson Furyt az MMA-világbajnok Ngannou, mégis a nehézsúlyú bokszoló nyert

HírKlikk 2023. október 29. 09:20 2023. okt. 29. 09:20

Extrém külsőségek között rendezték meg Szaud Arábiában szombaton késő éjjel a 35 éves brit nehézsúlyú ökölvívó-világbajnok Tyson Fury és a szintén nehézsúlyú, de MMA-ban világbajnoki címet szerzett 37 éves kameruni-francia Francis Ngannou mérkőzését. A ringet a padlóból lifteztették be, mindkét sportoló koronában vonult be, sőt, Furyt a stábja egy trónon vitte be a csarnokba. A presztízsértékű meccset a profi boksz szabályai szerinti, de a szokásos 12 helyett csak 10 menetre írták ki.

Francis Ngannou 26 évesen illegális bevándorlóként érkezett Párizsba. Előbb hajléktalanként tengette életét, onnan küzdötte fel magát profi versenyzővé. 2021-ben második próbálkozásra sikerült megszereznie a UFC nehézsúlyú világbajnoki övét.

Tyson Fury, Vlagyimir Klicsko ellen még 2015-ben elnyert vébé-címe után kokain- és alkoholfüggőségbe zuhant, és csak 2018-ban tért vissza a ringbe. Fury komoly pszichés zavarokkal küzd, saját elmondása szerint démonait csakis az edzéssel tudja távol tartani magától – írja a Telex.

A 33 győzelemmel és egyetlen döntetlennel ringbe lépő brit Fury két menetnyi tempósabb bunyó után elkényelmesedett, és amikor meggondolatlanul lépett be ellenfele elé egy kombinációval, akkor Ngannou bal ökle pont a brit halántékán landolt. Fury az ütéstől a padlóra zuhant, és rá kellett számolni.

Korábban Fury ennél nagyobb ütésekből is felállt, és a negyedik menettől kezdve szisztematikusan elkezdte szétszedni Ngannout. Jobbegyenesei rendre betaláltak, miközben a fáradó kameruni láthatóan lelassult, de nem tört meg. A hetedik és nyolcadik menetben egyértelműen ő talált többet; Fury fáradni látszott, a kilencedik és a tizedik menetben leült a meccs, végül Tyson Fury minimális különbséggel, megosztott pontozással tudott nyerni.

Az első bíró 95-94 arányban Ngannout látta jobbnak, a második 96-93 arányban Furyt. A meccs kimenetele azon múlt, hogy a harmadik bíró egyetlen ponttal, 95-94-re az angolt hozta ki győztesnek.

Meccs utáni nyilatkozatában a láthatóan aluledzett Fury elismerte, hogy meglepte őt Ngannou, amikor nem hátrált meg az ütései elől, és kemény kontrákkal válaszolt. „Az elmúlt tíz évben ez volt az egyik legnehezebb meccsem” – hangoztatta. Ngannou elismerte, hogy a meccsen ő húzta a rövidebbet, de megfogadta, hogy keményebben fog edzeni, és még jobb formában tér vissza.

A két küzdősport két királykategóriás világbajnokának összecsapását óriási várakozás előzte meg – annak ellenére, hogy minden szakértő, bokszoló, MMA-s úgy vélte, hogy ez az egész csak egy szórakoztatóipari átverés.

Első látásra a két küzdősport között nincs nagy különbség, hiszen az MMA-ban is óriási szerepe van az ütéseknek, Ngannou ráadásul óriási KO-iról ismert. Azonban miközben a boksz egész mozgásrendszerét az ütés köré építi, az MMA-ban az ütés csak egyike a bevethető eszközöknek.

Forrás: Telex


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom