Ígéretes kezdés a Nemzetek Ligájában

Budai Balázs 2020. szeptember 7. 16:16 2020. szept. 7. 16:16

A labdarúgó Nemzetek Ligája B-divíziójának két szoros mérkőzésen van túl a válogatottunk, egy győzelem és egy vereség a mérlegünk, de nincs miért szégyenkeznünk.

Az első, törökök elleni összecsapás már a mérkőzés kezdetén történelmi pillanat volt, ugyanis a Nemzeti Sport információi szerint, több, mint 100 éve, 1902. október 12-én fordult elő először és mostanáig utoljára, hogy a nemzeti tizenegyünk az ősszel lépett pályára először az adott évben. Akkor 5-0-ás vereséget szenvedtünk Ausztriától, most azonban más volt a helyzet.

A mérkőzés előtt, több baljós előjel is akadt, hiszen Marco Rossi szövetségi kapitány 15 játékos szerepeltetéséről volt kénytelen lemondani különböző okokból.

A mérkőzésen azonban nem lehetett látni a nehézségeket, sőt, az első félidőben magyar együttes higgadtan és okosan járatta a labdát, Szoboszlai Dominik és Nagy Ádám középen is bátran passzolgatott. A második félidőre összeszedte magát az esélyesebb török válogatott, de a magyarok teljesítménye nem romlott. A mérkőzésen harcosan játszottak a mieink, Nagy Ádám sprintjét még angliai csapata a Bristol City is kiemelte.

A 80. percben érkezett meg Szoboszlai Dominik csodálatos szabadrúgás gólja, ami végül eldöntötte a mérkőzést. A gól tökéletesen koronázta meg a magyar csapat hibátlan teljesítményét.

A második fordulóban az orosz válogatottat fogadta a magyar csapat.

A Nemzeti Sport számol be a mérkőzésről, amiből öt perc sem telt le, amikor az oroszok megszerezhették volna a vezetést: Anton Mirancsuk akkor még elpuskázta a ziccert, tíz perccel később már nem tette meg ezt a szívességet.

Jobban – pontosabban, eredményesebben – kezdte a mérkőzést Oroszország, ekkor még úgy tűnt, pánikra mégsincs ok, hiszen a magyar válogatott ettől függetlenül, összeszedetten futballozott.

Marco Rossi külön felhívta futballistái figyelmét: az orosz játékosok nemcsak gyorsak, agresszívek is, ám éppen ilyen szituációból született a második gól, amikor a hátvédek között felbukkanó Szalai Ádám rossz labdaátvétellel lehetőséget adott a letámadó vendégeknek, s Magomed Ozdojev, a Zenit játékosa pedig mesterien kilőtte a jobb sarkot. Innentől az volt leginkább a kérdés: a válogatott összezuhan, vagy megmarad a tartása, és akár szorossá tudja tenni a mérkőzést.

Nos, harmincnyolc másodperc elteltével, úgy tűnt, a válogatott alapos verésbe szalad bele, mert a szünet utáni pillanatokban önbizalmat romboló gólt kapott. A demoralizáló kezdés után félő volt, hogy Szoboszlai Dominikék megrogynak, ám nem így történt.

Az utolsó fél óra egyértelműen a magyar válogatotté volt, és a játékosok bizonyították, nem a véletlen műve volt a néhány nappal ezelőtti törökországi eredmény. Egyre-másra vezették a támadásokat, Sallai Roland pedig mesteri akció végén emelt pimaszul a kapuba, majd a csereként beállt Nikolics Nemanja állította be a 2-3-as végeredményt.

Bár vereséget szenvedtünk, a csapat küzdeni akarására nem lehet panasz és a második félidőben bemutatták a magyar fiúk, hogy nem véletlenül nyertek Törökországban és nagy önbizalommal készülhetünk az októberi, Bulgária elleni összecsapásra.