Mike Tyson visszatér

HírKlikk 2020. május 8. 14:48 2020. máj. 8. 14:48

Dollármilliókat ígérő ajánlatokat kapott a nehézsúlyú ex-világbajnok Mike Tyson kevéssel azután, hogy bejelentette: 53 évesen újrakezdte az edzéseket és kész megint szorítóba lépni.

 A leggyorsabb egy ausztrál promóter volt, aki egymillió dollárt ígért az amerikai bokszolónak, egyszersmind három lehetséges ellenfelet kínálva – az ökölvívásban is járatos olyan sportolókat, akik „főállásban" a rögbit, illetve az ausztrál futballt művelik. A Marca spanyol sportnapilap idézte a meccsszervező szavait, aki szerint Tyson fellépése „bárhol és bármikor telt házas esemény lenne".

Érkezett ajánlat az Egyesült Államokból is: a Bardown portál híre szerint, a pusztakezes, vagyis a kesztyű nélküli boksz egyik legismertebb szervezete, a BKFC elnöke 20 millió dolláros szerződést kínál az ex-bajnoknak. David Feldman elmondta, hogy az interneten látta a Tyson edzéséről készült videófelvételt, s úgy gondolja, hogy a profi boksz élő legendájának túl az ötvenen is van keresnivalója a szorítóban – a kesztyű nélkül verekedők között is.

A pusztakezes boksz Angliában vált népszerűvé a 17. században. Később azonban beszüntették rendkívüli durvasága miatt. Egy ideje ismét legális sportnak számít.

Tyson profiként 1986 és 2005 között vívott 58 mérkőzéséből 50-et megnyert – 44-et KO-val –, és hatszor szenvedett vereséget. 1986 novemberében 20 évesen és négy hónaposan minden idők legfiatalabbjaként lett nehézsúlyú világbajnok, s valamennyi nagyobb szervezetnél eljutott a vb-címig. Világbajnoki öveit kilencszer védte meg. 1990 februárjában viszont meglepetésre kikapott Buster Douglastől, majd karrierjét bírósági ügye és börtönbüntetése törte meg.

Nehézségeit leküzdve, 1995-ben visszatért és a következő évben ismét világbajnok lett, előbb a WBC-nél, majd a WBA-nél – korábbi dominanciáját viszont nem tudta megőrizni. Még 1996 novemberében kikapott Evander Holyfieldtől, az 1997 nyarán rendezett visszavágón pedig kiharapott egy darabot riválisa füléből és leléptették. A súlyos sportszerűtlenség után, közel két évig nem bokszolt, viszont 1999 januárjában ismét sikeresen tért vissza, 2002 júniusában újra – és egyben utoljára – világbajnoki címmeccsen léphetett szorítóba, amin kiütéssel kapott ki Lennox Lewistól.

Eddigi utolsó profi meccsét 2005. június 11-én vívta Kevin McBride ellen, és hat menet után feladással veszített.

Forrás: MTI/Hírklikk