Nyomozás indult a FIFA elnöke ellen

HírKlikk 2020. július 30. 17:07 2020. júl. 30. 17:07

A svájci ügyészség azt vizsgálja, hogy a mostani elnök a lemondott svájci legfőbb ügyész segítségével próbálta-e megbuktatni az elődjét.

A hvg.hu számol be – a The Independent információi alapján – arról, hogy egy különleges ügyész nyomoz a FIFA elnöke, Gianni Infantino ügyében. Infantino ugyanis 2017-ben titkos megbeszélést folytatott Michael Lauber akkori legfőbb ügyésszel. A gyanú szerint arról, hogy miként áll a szervezet korábbi vezetői ellen folytatott nyomozás.

A bíróság egy hete mondta ki az ítéletet, miszerint Lauber hazudott a találkozójukról, ennek hatására mondott le a korábbi főügyész. Stefan Keller különleges ügyész most azt állítja, hogy bizonyítani is tudja, hogy a két személy találkozói törvénysértőek voltak.

A svájci ügyészség már korábban bizonyította azt, hogy Infantino gyerekkori barátja, az egyik kanton vezető ügyésze közbenjárt azért, hogy befolyásolja a korábbi legfőbb ügyészt.

Infantino úgy lett a FIFA elnöke, hogy az előző vezetés belebukott egy nagyszabású korrupciós botrányba, ő viszont hiába volt a korábbi vezetők között, átmentette a hatalmát.

2015-ben hét magas rangú FIFA-tisztségviselőt tartóztattak le korrupció, zsarolás, csalás és pénzmosás vádjával a szervezet tisztújító kongresszusa előtt két nappal. Ekkor még újraválasztották a svájci Sepp Blattert, azonban négy nappal később le is mondott. 

Az utódjának választott Infantino nagyobb átláthatóságot ígért, de semmit nem tett, hogy a FIFA ne maradjon a világ egyik legkorruptabb szervezete. Intézkedései nyomán, saját maga alá rendelte a belső ellenőrzésekért felelős, addig független etikai bizottságot, ezt követően elfogadott egy új etikai szabályzatot, amiből kitörölte a korrupció fogalmát, mondván, hogy azt sikerült teljesen megszüntetni.