Őrizetbe vették Novak Djokovicot Ausztráliában

HírKlikk 2022. január 15. 11:56 2022. jan. 15. 11:56

Novak Djokovic szombaton ismét idegenrendészeti őrizetbe került, miután pénteken az ausztrál bevándorlásügyi miniszter visszavonta a férfi teniszezők világelsőjének vízumát – értesült az ausztrál hírügynökség (AAP). Vasárnap végleg eldől, elindulhat-e az Australian Openen.

Alex Hawke egészségügyi és közrendi okokból és „közérdekből” hozott pénteki döntése nyomán a 34 éves teniszezőt kiutasíthatják az országból és címvédőként nem indulhat el a jövő hétfőn kezdődő Australian Openen. Péntek este az ausztrál szövetségi bíróság meghallgatáson fogadta Djokovic ügyvédeit, akik közölték: fellebbeznek Alex Hawke döntése ellen. Ha ezt a fellebbezést elutasítják – emlékeztet a Népszava által idzézett BBC –, kitoloncolják Ausztráliából, ahova három évig nem kaphat vízumot sem.

Novak Djokovic nem oltatta be magát koronavírus ellen. Bár ez a feltétele az Australian Open-indulásnak, ő szervezői engedéllyel mégis indulhat, mert állítása szerint decemberben átesett a fertőzésen. A 20-szoros Grand Slam-tornagyőztes teniszező január 6-án meg is érkezett Melbourne-be, de mivel nem tudta hitelt érdemlően igazolni, miért nem kell beoltva lennie a koronavírus ellen, visszavonták vízumát, majd egy kiutasítottak számára fenntartott hotelben szállásolták el addig, míg hétfőn bírósági döntés nyomán visszakapta vízumát. Az AAP információi szerint szombaton ugyanebbe a hotelbe vitték vissza. Vasárnap helyi idő szerint 8 órakor Novak Djokovicnak a bevándorlási hatóság előtt kell megjelennie meghallgatásra, majd 10 és 14 óra között felkészülhet ügyvédeivel az utána következő bírósági meghallgatásra. Azon dől el végleg, hogy elindulhat-e az Australian Openen.

A 34 éves sztár korábban oltásszkeptikus kijelentéseket tett, így Ausztráliába érkezése hatalmas felháborodást váltott ki, mivel felmerült a gyanú, hogy kivételeztek vele.

Forrás: Népszava