Pupp Réka a bronzéremért küzdhetett - Frissítve: kikapott, ötödik lett

HírKlikk 2021. július 25. 11:10 2021. júl. 25. 11:10

Pupp Réka a bronzéremért küzdhetett vasárnap a cselgáncsozók 52 kilogrammos súlycsoportjában, a tokiói olimpián.

Az Atomerőmű SE idei Eb-bronzérmese két győzelem után kikapott a negyeddöntőben a svájci Fabienne Kochertől, így a délutáni programban a vigaszágon folytatta szereplését. Ott ellenfele a dél-koreai Park Da Szol volt, aki ellen 1/1-re állt a győzelmi mérlege, és jó előjelnek számított, hogy a 2019-es világbajnokságon legyőzte az ázsiait – éppen Tokióban.

Park Da Szol bissau-guineai és orosz dzsúdós legyőzése után a regnáló Európa-bajnok francia Amandine Buchardtól kapott ki ipponnal. A szintén 25 éves ellenfél eddigi legnagyobb eredményét – Pupphoz hasonlóan – idén érte el, amikor megnyerte a kontinensbajnokságot Kirgizisztánban.

Harmadik összecsapásukat Pupp Réka kezdte aktívabban, ki is billentette egyensúlyából ellenfelét, majd a földharcban sokáig gyötörte. Egy perc sem telt el a meccsből, amikor vazarit érő belső combdobást mutatott be, és csaknem fél percig próbált lent újabb akciót csinálni. Miután hátrányba került, Park vehemensen nekirontott ellenfelének, de ebből megint a magyar cselgáncsozó jött ki jobban, és ismét fölé került. Aztán a dél-koreai próbálkozhatott a földharcban, de a világ- és Európa-bajnok Braun Ákos tanítványa kibújt a szorításából és visszatámadt. Amikor állásból folytatták, már kevesebb mint fél perc volt hátra, ezalatt Parknak már nem volt esélye. Jellemző a mérkőzésre, hogy a négy perc nagyobbik részét a földön töltötték a felek.

„Megpróbáltam maximálisan felszívni magam erre a meccsre" – nyilatkozott Pupp Réka. „Igazából szeretem ezeket a visszameccseket, mert egy vesztes összecsapás jól felspannolja az embert. Sikerült jól feltöltődnöm ez alatt a pár óra alatt, ettem, aludtam, aztán jöttünk vissza."

A bronzmérkőzésen kikapott

Pupp Réka az olasz Odette Giuffridával találkozott a bronzmérkőzésen, és hosszabbítás után ipponvereséget szenvedett.

Ami az egymás elleni mérlegüket illeti, eddigi egyetlen találkozójukat a 26 éves rivális nyerte az idei Eb-n.

Második összecsapásuk elején Pupp Réka tűnt aktívabbnak, de aztán egy percen belül kétszer is az olasz próbált dobást indítani, majd újra, ennek következtében a magyar versenyzőt intette a bíró. A folytatásban is Giuffrida kezdeményezett, majd Pupp Réka is, ám végül értékelhető akció nélkül telt el a négy perc. Az aranypontig tartó ráadásból fél perc telt el, amikor az olasz ippont érően a földre csavarta Puppot, és nyert.

"A sorsolás után megpróbáltam úgy felfogni, hogy ez egy nagy lehetőség, az olimpiai címvédől kezdeni, egy nagy skalpot megszerezni, és végig arra gondoltam, hogy meg kéne verni" - nyilatkozott a világ- és Európa-bajnok Braun Ákos tanítványa a nap első meccsére és egész napos teljesítményére utalva. Hozzátette, amit tudott, beletett a bronzmérkőzésbe is, de a végén nem tudott kiforogni ellenfele dobásából.

"Most még van bennem csalódottság, de olimpiai újoncként egy ötödik hely nem rossz. Mindig bíztam az edzőmben, de egy jó eredmény azért jól jön visszaigazolásként" - mondta. "Mentálisan sikerült megerősödnöm az utóbbi időben, ettől kinyílt a dzsúdóm. Elkezdtünk szakemberrel dolgozni, ami nem csak beszélgetést, hanem feladatokat jelent, és ennek köszönhető, hogy csak magammal foglalkozom a meccsek  előtt, nem pedig azzal, hogy mi lesz, vagy mit várnak tőlem."

A hét magyar cselgáncsozó közül hétfőn Karakas Hedvig (57 kg) lép tatamira Tokióban.

Forrás: MTI