Sidi Péter, a magyar szövetség által eltiltott sportlövő román állampolgár lett

HírKlikk 2021. november 17. 20:20 2021. nov. 17. 20:20

A korábban magyar színekben több olimpián részvevő, világbajnoki arany-, ezüst- és bronzérmeket szerző sportoló román állampolgárként folytatja a versenyzést. Sidi eddig is rendelkezett licenccel más országokban, így meg tudta kerülni a két éves eltiltást.

A két magyar sportlövő, Sidi Péter és Péni István közötti viszály az év legdurvább sportbotránya volt. A Magyar Sportlövők Szövetsége (MTSZ) májusban függesztette fel Sidi versenyengedélyét, miután versenyzőtársa, Péni bejelentést tett a szövetségnél. Azt panaszolta, hogy az indiai világkupán valaki jogosulatlanul járt a szobájában, és ezért lett pozitív a doppingtesztje. Az Újpest sportlövője nem nevezte meg az illetőt, de a benyújtott bizonyítékai alapján a szövetség egyértelműsítette, hogy Sidiről van szó.

A bejelentést nyomozás, majd két fegyelmi tárgyalás követte. Végül a szövetség fegyelmi bizottsága Sidit vétkesnek találta és első fokon egy évre, másodfokon pedig két évre tiltotta el a versenyektől, edzésektől, illetve mindennemű sporttevékenységtől. Ő visszautasította az ellen felhozott vádakat, és azt hangoztatta, ez az egész ügy azért tört ki, mert meg akarták akadályozni, hogy részt vegyen az Európa-bajnokságon.

Sidi azóta sem veszi figyelembe az eltiltást, rendszeresen versenyez, mi több, ezt jogszerűen teszi – írja a 24.hu. Ugyanis az MTSZ hatáskörénél fogva csak azoktól a viadaloktól tilthatta el, ahol a honi szövetség engedélye szükséges az induláshoz. Mivel Sidi Péternek több országban van licence, így Romániában is. Felesége, Sidi Roxána, a román válogatott erőssége, így Sidi már az eszéki Európa-bajnokságon is a román válogatott szövetségi edzőjeként volt jelen. A román engedélyének köszönhetően pedig nyugodtan versenyezhetett a romániai sportklubja színeiben.

A bukaresti kormány mai, november 17-i ülésének napirendje tartalmaz egy olyan rendelettervezetet, amely „Sidi Péter román állampolgárságának megadásáról” szól.

Forrás: 24.hu