Új sportágak jöhetnének Los Angeles-ben

Nagy Mariann 2023. október 12. 16:25 2023. okt. 12. 16:25

A 2028-as Los Angeles-i nyári olimpiai játékok rendezői azt akarják, hogy a bevételek maradéktalanul fedezzék a költségeket. Ehhez az olimpiai sportágak kiválasztását is jelentősen módosítanák. 

A kaliforniai nagyvárosnak az 1932-es utáni második, 1984-es olimpiája nem volt veszteséges, mivel meglévő létesítményeket használtak és a nagy támogatóktól (azaz reklámokból) igen nagy összegek folytak be. A rendezőbizottság elkötelezte magát a pénzügyi fegyelem mellett, s nem enged adósságot hátra hagyni, mint másutt, oly sokszor történt. Sikerült már néhány nagy szponzort lekötniük, de emellett komoly bevételeket várnak új sportágak bevezetésétől is. A Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak (NOB) küldött javaslatuk szerint rendeznének versenyeket krikettben, flag futballban, softballban és lacrosse-ban is. 

A krikett igen népszerű Indiában, a világ legnagyobb, 1,4 milliárd lakosú országában és a játék olimpiai szereplése jelentős hirdetési bevételt hozhat onnan. India egyébként is fokozott szerepet kíván játszani az olimpiai mozgalomban, azzal a valószínű törekvéssel, hogy megpályázza a 2036-os nyári játékok rendezését. A flag futball az igen kemény amerikai futball „szelídített” változata, amelyben nincs testi ütközés, tehát komolyabb sérülés veszélye nélkül játszható, gyerekek számára is. A softball, a baseball változata, 1996-2008 között szerepelt már a nyári olimpiákon. 

A baseball, az amerikaiak kedvenc sportja 1904-től már szerepelt az olimpiák műsorán, 1984-2008 között hét alkalommal. Tokióban 2020-ban ismét volt, de a jövő évi párizsi játékok programjában már nem található és kérdés, mi lesz 2028-ban. A lacrosse (ugyancsak labdajáték) a 20. század elején, majd az első, 1932-es Los Angeles-i olimpiával összesen öt játékon szerepelt, de az 1948-astól kihagyták, majd a NOB 2021-ben ismerte el azt újólag olimpiai sportágként.

Új sportágak felvételének a játékok programjába egyik akadálya, hogy a NOB döntése alapján az olimpián részvevő játékosok száma összesen legfeljebb 10 500 lehet. Az új amerikai javaslat szerint a további sportágakkal – különösen a csapatsportokkal – jelentősen túllépnék ezt a számot, tehát sok másik sportágat kellene törölni. A Los Angeles-i rendezők erre – érthetően – nem tettek javaslatot, de annyi a NOB-tól már ismert, hogy törlik a súlyemelést, a sorozatos dopping-botrányok miatt. Feltehetően kimarad az öttusa is, mivel abból a NOB kihagyta és akadályfutással helyettesítette a lovaglást. Megígérte viszont a testület, hogy lesz 2028-ban ökölvívás. Az amerikai rendezők javaslatairól jövő héten dönt a NOB.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom