Üres kézzel távoznak a magyarok az asztalitenisz olimpiai selejtezőről

HírKlikk 2024. május 20. 05:00 2024. máj. 20. 05:00

A négy tagú magyar küldöttség üres kézzel távozik Szarajevóból, az asztaliteniszezők egyéni európai olimpiai selejtezőjéről, miután Szudi Ádám után Póta Georgina is kikapott a vasárnap esti bronzmérkőzésen és nem szerzett kvótát.

Az ötödik helyen kiemelt, kétszeres Európa-bajnok Póta a hétvégén harmadszor játszhatott közvetlenül a párizsi indulási jogért, de ahogy a korábbi két alkalommal, most sem járt sikerrel.

Ezúttal az ukrán Margarita Peszocka volt az ellenfele, aki kilenc hellyel mögötte állva 75. a világranglistán.

Az első szettben végig Póta vezetett, több játszmalabdája is volt, végül azonban mégis Peszocka került előnybe. A második felvonásban már az ukrán irányított, a magyar játékos többször is hibázott, egyszer még szervát is rontott. A folytatásban sem változott a játék képe, ugyan a szetten belül szoros volt a küzdelem, a végén azonban Peszocka örülhetett, aki 3:0-s vezetésénél karnyújtásnyira került a kvótától. Miközben mindkét asztaliteniszezőn látszott a fáradtság, Póta még mozgósítani tudta utolsó erőtartalékait, előbb 3:1-re, majd 3:2-re szépített és sikerült egyenlítenie is.

Következhetett tehát a döntő játszma, amelyben rendre az ellenfél vezetett, 5-3-ra, 6-4-re, majd 7-5-re, 10-5-nél pedig öt mérkőzéslabdához jutott, melyek közül már az elsőt kihasználta.

A 39 éves Póta eddig négy olimpián indult, és a magyarok közül neki van a legnagyobb esélye arra, hogy júniusban, a világranglistáról kvótához jusson a párizsi játékokra is. Ez azonban majd csak egy hónap múlva válhat hivatalossá.

A szarajevói küldöttség másik két tagja közül Lakatos Tamás nem jutott tovább a csoportjából, Madarász Dóra pedig a kieséses tábla mindkét szakaszában hamar búcsúzott.

Eredmények (az európai szövetség honlapja alapján):
egyenes kieséses tábla, 2. szakasz:

bronzmérkőzés (kvótamérkőzés):

nők:
Margarita Peszocka (ukrán)-Póta Georgina 4:3 (10, 8, 9, -7, -5, -5, 5)  

korábban:

férfiak:
Yang Wang (szlovák)-Szudi Ádám 4:0 (7, 2, 8, 6)
    
korábban:

kvótamérkőzés:

nők:
Jieni Shao (portugál)-Póta 4:1 (-11, 5, 7, 4, 5)

férfiak:
Vladislav Ursu (moldovai)-Szudi 4:0 (9, 7, 4, 4)

negyeddöntő:

nők:
Póta-Sarah De Nutte (luxemburgi) 4:0 (10, 10, 2, 7)

férfiak:
Szudi-Martin Allegro (belga) 4:3 (-9, 10, -4, -7, 8, 7, 10)  
    
A bosnyák fővárosban 79 játékos - 36 nő és 43 férfi - állt asztalhoz.

A tornán öt-öt párizsi kvóta talált gazdára. A csoportkör után mindkét nemnél 24-en – a csoportok első két-két helyezettjei – kerültek az első kieséses táblára, innen a két döntős jutott indulási joghoz szombaton délelőtt (a finálét nem játszották le). A délután rajtolt második táblán már csak 22-22 játékos küzdött, közülük vasárnap három-három asztaliteniszező szerzett kvótát, a két döntős és a bronzmérkőzés győztese (a döntőt ezúttal sem játszották le). A hatodik kontinentális kvótát a június 11-én nyilvánosságra kerülő világranglista legjobbja kapja.

A magyaroknak csapatban nem sikerült kvótához jutniuk, az Ecseki Nándor, Madarász Dóra vegyes páros viszont ott lesz Párizsban. Egyesben a szarajevói verseny mellett még a június 18-i ranglista kínál esélyt az indulási jog kiharcolására.

Forrás: MTI


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom