Várakozó állásponton az MLSZ: egyelőre nem ér véget a focibajnokság

Csanádi Dávid 2020. április 7. 16:21 2020. ápr. 7. 16:21

A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) folyamatosan figyeli a járványügyi hatóság jelentéseit, és azokat követve, az utasításokat betartva alakítják ki az álláspontjukat a hazai bajnokságok megtartásával kapcsolatban – tájékoztatta a Hírklikket Sipos Jenő, a szövetség szóvivője.

Az MLSZ-nek vannak tervei arra, hogy milyen módon lehetne megtartani, illetve befejezni a bajnokságok hátralévő szakaszát. Több variációval is készülnek, de Sipos úgy vélte, ezeket ismertetni még korai lenne, mert minden a járványhelyzet alakulásától függ.

Hogy a járvány milyen mértékben és meddig tart, azt nem tudhatja sem az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA), sem az MLSZ – mondta a szóvivő, hozzátéve, hogy az UEFA ajánlása szerint, törekedni kell a bajnokságok befejezésére, amennyiben a járványhelyzet engedi, de egyelőre semmilyen szankciót, kizárást nem helyeztek kilátásba, ők is kivárnak.

A belgák lezárták a bajnokságot, bajnokot is hirdettek, ám ezt az UEFA nem üdvözölte, tehát szó sincs egyelőre a bajnokságok lezárását és ennek határidejét célzó szándékról. Amikor a járványügyi hatóság olyan jelentést tesz közzé, amelyet követően, megtarthatóak a mérkőzések, onnantól érdemes bármi konkrétumról beszélni a hazai bajnokságok kimeneteléről – mondta Sipos.

Mint ismeretes, az UEFA szinte naponta változtatja álláspontját a nemzeti bajnokságok megtartásával kapcsolatban. A szövetség elnöke, Alekszander Ceferin március elején még az olasz csapatok visszaléptetésével próbálta megmenteni a Bajnokok Ligája, illetve az Európa Liga szezonját, március 18-án pedig azt jelentette ki, hogy az európai szövetség tagállamai nem hirdethetnek bajnokot befejezetlen bajnokságban a pillanatnyi helyzet alapján. Még olyan helyzetben sem, mint például Angliában a Liverpoolé, amely 25 pont előnnyel vezeti a tabellát.

Az UEFA szlovén elnöke március végén már azt mondta, hogy „senki nem tudja, mikor lesz vége a világjárványnak. Van A, B és C tervünk attól függően, hogy május közepén, júniusban, vagy június végén kezdhetjük újra. Ha utóbbi időpontban sem lehet elkezdeni játszani, akkor valószínűleg az idényt nem lehet befejezni”. Ezzel szemben, azt sem tartotta kizártnak, hogy az európai kupasorozatokat a következő idény elején fejezzék be. Másnap viszont már azt is kijelentette, hogy ahol június végéig nem tudják folytatni a bajnokságot, ott törölni kell a szezon hátralévő részét és befejezettnek kell nyilvánítani az évadot.

Április elején viszont egy közleményben már úgy foglalt állást, hogy bízik abban, „hogy a labdarúgás újraindulhat a következő hónapokban – a hatósági intézkedések függvényében –, és úgy hisszük, hogy a bajnokságok befejezésére vonatkozó bármilyen döntés korai és nem jogos”. Ráadásul meg is fenyegette a bajnokságot egy fordulóval az alapszakasz vége előtt félbeszakító és bajnokot hirdető belga szövetséget, hogy ezzel klubjai kimaradhatnak a jövő évi európai kupákból.

„A belgák és mindazok, akik hasonló lépésen gondolkodnak, a részvételüket kockáztatják a következő európai kupaszezonban.”

Ceferin ezen utolsó megnyilvánulása alapján, teljesen érthető, hogy az MLSZ egyelőre várakozó álláspontra helyezkedett. Kérdés persze, hogy a járvány végeztével, az UEFA tagállamai és legfőképpen a játékosok hogyan értékelik majd a szlovén sportvezető válságkezelését.