Vereség a románoktól – búcsúznak a magyarok az U21-es labdarúgó Eb-n

HírKlikk 2021. március 28. 06:50 2021. márc. 28. 06:50

A magyar válogatott több mint egy félidőt emberhátrányban futballozva, 2-1-re kikapott szombaton a románoktól az U21-es Európa-bajnokság csoportkörének második fordulójában.

Gera Zoltán szövetségi edző csapata, amely szerdán a németektől szenvedett 3-0-s vereséget, két mérkőzés után nulla ponttal áll, így biztosan búcsúzik a kontinenstornától.

A Bozsik Arénában rendezett találkozón Szőke Adriánt a 42. percben állította ki a bíró. Csonka András ennek ellenére, az 56. percben megszerezte a vezetést, viszont az egyre nagyobb fölényben játszó románok előbb egyenlítettek, majd a hajrában fordítottak is.

A magyarok kedden a hollandok ellen fejezik be a szereplésüket Székesfehérváron.

U21-es Eb, A csoport, 2. forduló:
Románia-Magyarország 2-1 (0-0)

Bozsik Aréna, zárt kapus, v.: Visser (belga)
gólszerzők: Matan (70.), Pascanu (87.), illetve Csonka (56.)
piros lap: Szőke (42.)
sárga lap: Ciobotariu (5.), Morutan (6.), Pascanu (58.), Marin (64.), Ganea (81.), illetve Szőke (6., 42.), Kiss (13.), Mocsi (23.), Csonka (45.), Deutsch (52.)

Románia:

Vlad - Harut, Ciobotariu, Pascanu - Boboc, Olaru, Marin, Ciobanu, Morutan (Petre, 61.) - Ganea (Popescu, 86.), Matan (Itu, 89.)

Magyarország:

Bese - Bolla, Balogh, Mocsi, Deutsch (Bukta, 88.) - Csonka, Mezei (Kata, 69.) - Skribek (Bárány, 52.), Szendrei, Kiss (Tamás, 69.) - Szőke

A magyar csapat – Gera Zoltán kérésének megfelelően – sokkal bátrabban kezdett, ezt jelezte Bolla bombája, amelyet csak bravúrral tudott hárítani a román kapus. A vendégek tíz perc után átvették a játék irányítását. Nekik is volt ziccerük, de a csatár fejjel célt tévesztett. A román akciók alapvetően sokkal ígéretesebbek voltak, igazi veszélyt viszont Mezei távoli lövése jelentett, a román kapus másodjára is szépen védett. Kifejezetten keményen játszottak a felek, az első félidő derekáig már öt sárga lapot osztott ki a bíró, pedig további szándékos belépőket büntetlenül hagyott. Jószerivel csak idő kérdése volt, mikor és ki kapja meg a második figyelmeztetést. Ez végül Szőke Adrián lett, így a magyarok már szünet előtt emberhátrányba kerültek.

A folytatásban a román együttes csak meddő mezőnyfölényben futballozott a létszámhátrányban sokkal zártabbá váló magyarok ellen. Egy középpályás labdaszerzés után, ráadásul a hazai gárda egy gyors ellentámadásból vezetést is szerzett. Az előny birtokában a magyarok már csakis a védekezésre, az eredmény tartására törekedtek, ám ez csak szűk negyedórán át működött. Aztán a 70. percben Matan egyéni akció végén kilőtte a bal felső sarkot. Az egyenlítés után fokozódott a nyomás a magyar kapun, a hazaiak már a félpályát sem nagyon lépték át, de a románok utolsó passzai többnyire elakadtak, vagy a lövések kerülték el a kaput, így Besének csupán egy-két védeni valója akadt. A hajrában a románok teljesen beszorították a magyarokat, fölényük pedig góllá érett, így megszerezték a három pontot.

„Nagyon tüzes meccs volt. Tíz emberrel egy teljes második félidőt végigjátszani nagyon nehéz, de mégis megszereztük a vezetést. Aztán az utolsó pillanatokban szögletből egy elkerülhető gólt kaptunk. Nehéz most szavakat találnom, küzdöttünk emberhátrányban is, és ha nincs a kiállítás, akkor egészen más eredmény született volna. De nincs olyan, hogy ha... Ebből is tanulni kell" – mondta a mérkőzést követően Gera, aki az eredményt sajnálja, de büszke a csapatára.

További eredmény:
Németország-Hollandia 1-1 (0-0)

A csoport állása: 1. Németország 4 pont (4-1), 2. Románia 4 (3-2), 3. Hollandia 2, 4. Magyarország 0

B csoport, 2. forduló:
Spanyolország-Olaszország 0-0
korábban:
Szlovénia-Csehország 1-1 (1-0)

A csoport állása: 1. Spanyolország 4 pont, 2. Csehország 2 (2-2), 3. Olaszország 2 (1-1), 4. Szlovénia 1

Forrás: MTI