'56 hősei, a zalai srácok

Föld S. Péter 2022. október 24. 06:20 2022. okt. 24. 06:20

A tartalékcsapatba száműzte Orbán Viktor a pesti srácokat, a kispadra sem ülhettek le. A miniszterelnök az idén nem Budapesten, hanem Zalaegerszegen ünnepelt.

A látszat ellenére, nem menekült el a fővárosban az ellene és kormánya ellen tüntető tömeg elől, erre még gondolni is felségsértés lenne. A bátor utcai harcos a tanároknál, a diákoknál és a hozzájuk csatlakozó tízezreknél nagyobb erőket is legyőzött már. Térdre kényszerítette a Világbankot, megállította a határon a hazánkra fenekedő migránsokat, megfékezte a rezsiördögöt és kardélre hányta a Covidot. Nem az emberek elől menekült tehát Zalaegerszegre, hanem azért utazott oda, mert mint mondta, Budapest nem egyenlő Magyarországgal, vidéken is élnek emberek, arról nem is szólva, hogy a zalaiak mentek először az utcára '56-ban és ők tették le utoljára a fegyvert.

Gulyás Gergely az ünnepet megelőző rendkívüli kormányinfón meg is indokolta, hogy az idei '56-os megemlékezésen miért nem Budapesten beszél Orbán Viktor. Azért – így a kancelláriaminiszter –, mert nyolcmillió ember él vidéken. Mindez új fejlemény, ezek szerint tavaly óta nyolcmillió ember költözött el a fővárosból vidékre, egy évvel ezelőtt ugyanis még nem vetődött fel, hogy valamelyik vidéki településen emlékezzen Orbán az 1956-os forradalom hőseire.

Mostantól viszont tudjuk, hogy az igaz hősök nem Budapesten, a Műegyetem előtt kezdték el a forradalmat, hanem Zalaegerszegen, a zalai srácok voltak azok, akik elsőként szembeszálltak az önkénnyel. A korábban sokat hivatkozott pesti srácokról ezúttal nem esett szó a miniszterelnök beszédében, Nagy Imre nevét ki nem ejtette, megtudtuk viszont, hogy Deák Ferenc, a haza bölcse zalai születésű, Mindszenty József pedig Zalában szolgálta az egyházat és az embereket.

Orbán Viktor egyébként zárt körben, szigorúan megszűrt közönség előtt, kordonok mögött beszélt a szabadságról. Az ellene szerveződő zalaegerszegi tüntetést a rendőrség nem engedélyezte, a vármegyei jogú város belvárosát hermetikusan lezárták, a csatornafedeleket lehegesztették – mintha nem is egy magyar miniszterelnök, hanem lesipuskások mesterkedéseitől óvott híresség látogatna Zalaegerszegre.

Arról, hogy az '56-os forradalmat az oroszok verték le, nem beszélt a szónok. Brüsszelről annál inkább, nem volna meglepő, ha a következő évek iskolai történelemkönyveibe már az kerülne be, hogy 1956-ban brüsszeli tankok érkeztek Zalaegerszegre, ők fojtották el a forradalmat, a zalai srácok pedig, ameddig csak lehetett, ellenálltak a Soros György zsoldjában álló túlerőnek.

Budapesten amúgy tízezrek tüntettek a Műegyetem előtt. Tanárok, diákok, fiatalok, idősek és középkorúak, kismamák, nagymamák, Orbán és a Fidesz olvasatában megannyi megtévesztett ember. Ők ugyanis még úgy emlékeznek, vagy azt tanulták, hogy az 1956-os forradalom Budapesten, a Műegyetem előtt kezdődött, nem pedig a zalaegerszegi belvárosban.