A csapnivaló csapat már megbukott

Föld S. Péter 2021. május 4. 12:00 2021. máj. 4. 12:00

Hiába hirdeti győztesnek magát hétről-hétre a Fidesz, a vak is látja, hogy a vesztes már megvan, s egyre több ember számára nyilvánvaló, hogy Orbán és társai a csatát elveszítették. Tudják ezt ők is, ezért az idegesség, a növekvő arrogancia, az, hogy gyakorta már a látszatra sem ügyelnek. Csodafegyverben nem bízhatnak a hatalmon lévők, azt, hogy jövőre jobb lesz, már az elvakult Orbán-fanok sem hiszik el.

A vesztes kiléte már ismert, csak azt nem lehet tudni, hogy miként lehet győzni. Pedig, a magyar emberek megérdemelnék, hogy a Fidesz eltűnjön a hatalomból, mert rengeteg kárt okozott az országnak. És nem is csupán a gazdaságnak – még ennél is nagyobb pusztítás, amit a lelkekkel művelt.

Győztes kerestetik. Sőt, győztesek. Akik – jobb későn, mint soha – rájöttek, hogy egyedül senki nem fog nyerni a Fidesz ellen. Nem azért, mintha a Fidesz annyira erős lenne. Épp ellenkezőleg: kispályás csapat ez, csupa csapnivaló kutyaütő, jobb bajnokságban pofozógép lenne. A kapus rendre árnyékra vetődik, a védelem átjáróház, a középpályások csak keresik a labdát, a csatárok még helyzetbe sem kerülnek. Hogy ez a pancser gyülekezet még mindig a pályán lehet, az kizárólag annak köszönhető, hogy az ellenfél sokáig nem csapatként futott ki a pályára. Egyenként próbálkoztak, sikertelenül.

Lehetne egyedül is nyerni, de nem lehet. Talán még közösen sem lehet, mert még az is benne van a pakliban – a Fidesztől kitelik –, hogy 2022 tavaszán ki sem nyitják a stadion kapuit, s a mérkőzés elmarad. Ez sem kizárt, és akik erre azt mondják, hogy ez bérrettegés, mert itt vagyunk Európa közepén, és velünk ilyen nem történhet meg, azok gondoljanak arra, amit az Alkotmánybírósággal, a bírákkal, a médiával műveltek. A tudománnyal, a kultúrával, az egyetemekkel. A rokkantakkal, és a most még egészségesekkel. A nőkkel és a férfiakkal. Kismamákkal, nagymamákkal, idősekkel, fiatalokkal.

Belerúgtak mindenkibe. Nem nyíltan, hanem alattomosan – úgy, hogy a játékvezető ne vegye észre. Hol a fiatalok kaptak egy kokit, hol az idősek egy sallert. Sokakban az a képzet keletkezett, hogy csak ők ennyire balszerencsések, és aki befogja a száját, behúzza fülét-farkát, az talán megúszhatja.

Nem lehet megúszni, mindenki sorra kerül.

Fölösleges sorolni, miért kell a Fidesznek távoznia a hatalomból. Tudja mindenki. Amennyiben 2022-ben nem nagytestű kopaszok vizslatják majd a vállunk mögött, hova húzzuk az ikszet, akkor kijelenthetjük, hogy a vesztes már megvan.

Már csak azt kellene kitalálni, hogyan lehetne győzni.

Fogy az idő, fogy a levegő. Győztes kerestetik.