A fideszes polgármester meccsre viszi a barátait

Föld S. Péter 2023. március 14. 07:50 2023. márc. 14. 07:50

Bátonyterenye polgármestere szereti a futballt, kedveli a Ferencvárost, emellett vannak rokonai és barátai. E három dolog szerencsés egybeesése folytán egy bérelt busszal Németországba vitte egy rokonát és a barátait, abba a városba, ahol akkor épp a Ferencváros játszott a Bayer Leverkusen csapata ellen. Nem a Fradi nyerte a mérkőzést (2-0 lett a németek javára), ami azért is figyelemre méltó, mert Schmidt Mária történész szerint Németország már nem létezik, a nők nem szülnek, a fiatalok pedig nem dolgoznak, futballmérkőzéseket azonban még rendeznek a jó történész asszony szerint nem létező országban.

Az ügynek van egy kis szépséghibája, mégpedig az, hogy Nagy-Majdon József – így hívják a bátonyterenyei fideszes polgármestert - nem a saját pénzén bérelte a buszt a barátainak, hanem az önkormányzat kontójára utaztatta őket a mérkőzésre. Nincs ebben semmi rossz, mondta a polgármester, amikor rákérdeztek erre az első megközelítésben korrupciónak látszó esetre, szerinte ami történt, nem törvényellenes, neki, mint polgármesternek, van egy kerete, amit arra költ, amire jónak látja.

Költhette volna másra is, ha azt látja jónak, odaadhatta volna például a településen élő szegényeknek, ám Bátonyterenyén ezek szerint nincsenek szegények, vagy ha vannak, annyira büszkék, hogy el sem fogadták volna a polgármestertől a segélyként érkező pénzt. Nagy-Majdon József egyébként meg is magyarázta, miért épp egy rokonát és a barátait segítette hozzá a sportesemény megtekintéséhez. „Vegyük úgy, hogy akik velem együtt elutaztak a sportrendezvényre, ezt kapták jutalomként, ehhez senkinek semmi köze.”

Vegyük úgy, hogy egyes honfitársaink jogszerűen használják magáncélokra a közpénzt. Például Orbán Viktor miniszterelnök, aki miatt az őt Egyiptomból hazafelé szállító honvédségi repülőgép tett egy kis kerülőt a minap Toscanába, ahol a miniszterelnök és felesége leszállt, majd nem sokkal később Firenzében látták őket sétálni. Ez sem volt jogszerűtlen, a hivatalos magyarázat szerint technikai landolás történt, azt pedig nem tiltja a törvény - ha egy repülőgépnek landolni kell, akkor nem érdemes a levegőben tartani, mert baj lehet belőle. 

Ezt az ötletet irigyelhette meg a bátonyterenyei polgármester, aki okkal gondolhatta, hogy ha a miniszterelnök – számítások szerint 3-4 millió forintba kerülő - technikai landolása jogszerű, és erkölcsileg is helyénvaló, akkor tényleg senkinek sincs köze ahhoz, hogy Bátonyterenye első embere kinek a pénzén jár futballmeccsre.

Nem nagy történet ez, ennél a hozzávetőlegesen félmillió forintnál többet is szokás ellopni e honban. Nagy-Majdon József futballnyelven szólva kispályás a NER nagyragadozói között, jó úton jár, de van még tanulnivalója, ha vinni akarja valamire. Legközelebb majd másokat visz külföldre a polgármester, de csak akkor, ha jól dolgoznak, nálunk ugyanis rokoni és baráti kapcsolatokban mérik a teljesítményt.