A kis liberálisoknak most nehéz lesz, ugye?

Föld S. Péter 2020. szeptember 10. 12:32 2020. szept. 10. 12:32

Két egykori kaposvári színihallgató közléséből tudjuk, hogy amikor Vidnyánszky Attila Kaposváron tanított, egyik órájára meghívta Takaró Mihály irodalomtörténészt. Takarót nem kell bemutatni a magyar nagyközönségnek, bemutatkozott ő már, nem is egyszer. Például azzal, hogy a Nyugat című folyóiratot rendre zsidó szennylapnak nevezi, Esterházy Péterről pedig az a véleménye, hogy nem kell tanítani, mert kultúraromboló.

Takaró Mihály rajong az Orbán Viktor által kiváló államférfinek tartott Horthyért és gyakran fejti ki antiszemita nézeteit. Emellett a hazafiasságról, és a nemzeti érzületről is vannak elképzelései. Szívesen kioktat másokat. Egy évvel ezelőtt, egy konferencián például arról beszélt, hogy akinek külföldre mentek a gyerekei, „ott valamit elrontott a kedves szülő”.

Mielőtt továbbmennénk a történetben, megjegyeznénk, hogy nem a kedves szülő rontott el valamit, ha a gyerekei máshol keresik és találják meg a boldogulásukat, hanem a kedves haza, pontosabban azok, akik a haza nevében vállalhatatlan és ijesztő eszmékért rajonganak. Azok rontottak és rontanak el valamit, akik kirekesztenek másokat a nemzetből, csak azért, mert mást gondolnak hazáról, kereszténységről és úgy általában a világról, mint ők.

Nos, Takaró Mihály Kaposváron sem hazudtolta meg önmagát. Megkérdezte a fiatalokat, hogy kinek mi a vallása. Ez amúgy szigorúan magánügy, csak akkor tartozik másokra, ha az illető fontosnak tartja ezt transzparenssé tenni. Amikor az egyik hallgató azt válaszolta hogy ő nem vallásos, Takaró megjegyezte: „Akkor te vagy a kis liberális, ugye? Neked ez most nehéz lesz.”

Nem az a baj, hogy Takaró Mihály ezt gondolja a világról. Ezt bármelyik kocsmában elő lehet vezetni, legföljebb, akinek nem tetszik az ott alkoholizálók közül, jól szájba vágja. A baj az, hogy feltehetőleg Vidnyánszky Attilának is hasonló a véleménye. Ha nem ez volna, nem hívta volna meg előadni az irodalomtörténészt, aki – majd elfelejtettük említeni – hiába igyekezett titkolni a kormány, a Nemzeti alaptanterv kidolgozása körül is tevékenyen tüsténtkedett.

Ami pedig a kis liberálisok nehézségeit illeti: olyan országban, ahol nem jó „kis liberálisnak lenni”, ott nem liberálisnak, bármilyen vallású, vagy éppen ateista tisztességes embernek lenni sem jó.