A mi pénzünket szórja a kormány!

Bánó András 2020. augusztus 31. 09:00 2020. aug. 31. 09:00

Egyre kínosabbá vált a helyzet a Magyar Tenisz Szövetségben, amelynek fideszes elnöke, Szűcs Lajos 3 és fél milliárdos hiányt halmozott fel. Orbán Viktor júliusban a gordiuszi csomót úgy vágta el, hogy egykori kancelláriaminiszterét, Lázár Jánost kérte fel, hogy induljon el a szövetség elnöki posztjáért a tisztújításon.

Lázár haptákba vágta magát, természetesen elindult a pozícióért, és természetesen meg is választották elnöknek. Ahogy egy kicsit is tájékozódott, rögtön szóvá tette, hogy a szövetséget az anyagi ellehetetlenülés fenyegeti. Többek között azért, mert a szövetség számláiról két magáncég, az A-Z Produkció Kft. és az A-Z Tenisz Produkció Kft. kérelme alapján, egy végrehajtó inkasszót nyújtott be. Az egykori tárcavezető ezután a tagoknak levelet írt, hogy szerinte a két cég ezt a pénzt nem érdemli meg, valamint tisztességtelenül is járt el.

Minthogy elég valószínű volt, hogy a cég az inkasszó nyomán befolyt pénzt egyhamar nem adja vissza (a nyilvánosság persze nem is ismeri az eset összes fontos részletét), a kormány a szövetség hóna alá nyúlt. 2,5 milliárd forintot hagyott jóvá legutóbbi határozatában a szövetség működési feltételeinek stabilizálására (konszolidációjára), és a szövetség által megvalósítandó szakmai programok, fejlesztések támogatására.

Arról egy szó sem esik, mi lesz azok felelősségével, akik ezt a gazdasági összeomlást előidézték. Csak nem azért, mert Szűcs Lajos a Fidesz országgyűlési képviselője, aki ellen esetleg büntetőeljárást kellene indítani, és kideríteni, hogy hová is tűnt el az adófizetők 3 és fél milliárdja? Ám mint tudjuk, ez egy következmények nélküli ország. A pénz eltűnésének vizsgálatáról egyelőre szó sincs, az viszont tény, hogy ismét az adófizetők zsebéből kihúzott 2,5 milliárd forinttal támogatja a kormány a szövetséget. Hivatalosan a központi költségvetés Miniszterelnökség fejezetében szereplő tartalékból csoportosított át 2,5 milliárd forintot a civil és non-profit szervezetek támogatása jogcímcsoport javára.

Vajon, ha nem Lázár János lenne az elnök, a dolog ugyanilyen flottul ment volna?