A tudatlanság hatalom

Föld S. Péter 2022. április 29. 07:24 2022. ápr. 29. 07:24

Azt eddig is tudtuk, mert az utóbbi néhány választás megtanította nekünk, hogy a választási eredmények összefüggenek az ország településszerkezetével. Vagyis, Budapesten és a nagyobb városokban gyengébb a Fidesz támogatottsága, míg a kisebb települések felé haladva, egyre nagyobb az elfogadottságuk. A Medián mostani felmérése nemcsak ezt erősítette meg, hanem azt is, hogy az iskolázottság növekedésével csökken a Fideszre szavazók aránya.

A Medián a Facebookon tette közzé legújabb kutatásainak eredményeit. Ezekből kiderül, hogy a szavazást legerőteljesebben meghatározó tényező az iskolázottság: Budapesten a diplomások mindössze 21 százaléka szavazott a Fideszre, ugyanez az arány az egyetemet végzetteknél a vidéki városokban 35, míg a községekben is csak 49 százalék. A nyolc általánost, vagy annál kevesebb iskolát végzettek körében a fővárosiak 59 százaléka fideszes, a vidéki városokban és a községekben ez a szám 80-80 százalék.

Mindezt persze eddig is sejtettük, ám a kutatás eredményei így is sokamondóak. Nem véletlen, hogy a Fidesz az elmúlt tíz évben nem különösebben törte magát azért, hogy az országban minél több legyen a kiművelt emberfő. Oka van annak is, hogy „hagyták elmenni” a nemzetközi hírű CEU egyetemet, hogy a tankötelezettség korhatárát 16 évre szállították le, ahogyan az is elgondolkodtató, hogy Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke többször is szorgalmazta, hogy ne gimnáziumba menjenek a fiatalok, hanem tanuljanak szakmát, és minél előbb álljanak munkába.

A tudatlanság hatalom. Persze, nem a tudatlanok, a tájékozatlanok, az alulinformáltak számára, hanem azokat tartja hatalomban, akik másokat tudatlanságra és tájékozatlanságra késztetnek. Minél képzetlenebb, tanulatlanabb valaki, annál könnyebb vele a legvadabb képtelenségeket is elhitetni. Például azt, ami a választási kampányban folyamatosan ömlött a Fidesz propagandájából: hogy amennyiben az ellenzék győz, másnap már vinnék is a magyar fiatalokat katonának Ukrajnába, eltörölnék a rezsicsökkentést, és a tizenharmadik havi nyugdíjat. A tudatlanságban tartott emberekkel mindent meg lehet etetni, mert ők csak annak hisznek, amit „a Tévében” látnak, és „a Rádióban” hallanak. Hiába mondják nekik, hogy a 13. havi nyugdíjat 2003-ban a Gyurcsány Ferenc szocialista kormánya vezette be, és Bajnai Gordon csak a világgazdasági válság hatására volt kénytelen szüneteltetni. Nem „elvenni”, hanem a folyósítását felfüggeszteni, és a Fidesznek 2022 előtt többször is lett volna lehetősége, hogy ezt a szüneteltetett nyugdíjat visszaadja az embereknek. A teljes tudatlanságban tartott, iskolázatlan embereknek nem gyanús, hogy épp a választás évében kapták vissza a 13. havi nyugdíjat, mint ahogyan őket lehetett leginkább megetetni a rezsicsökkentés nevű parasztvakítással.

Mari néni Rémrettentőn, és Józsi bácsi Békésborzadályon nem hallott még sem Mészáros Lőrincről, sem pedig Tiborcz Istvánról, azt gondolják, hogy Orbán Viktor szegény, puritán ember, és azt is könnyen el lehet hitetni velük, hogy nem Putyin Oroszországa, hanem az USA áll Ukrajna megtámadása mögött. Ők azok, akiket hidegen hagy a 400 forintos euró, hiszen nem euróval, hanem forinttal vásárolnak...

Oka van annak, hogy a Fidesz nem töri magát azért, hogy Magyarországon minél több legyen a tanult ember. Az iskolázatlanok, bár tudják, hogy a fejesek közül sokan lopnak, azt gondolják, hogy ez a világ rendje, hiszen az uraknak mindig több járt, mint az egyszerű pórnépnek. 

Ezeknek a millióknak nincs bajuk azzal, hogy „rendes magyar emberek" lopnak tőlük. Inkább ők, mint holmi jöttment idegenek...