Áder János politikai végrendelete

Föld S. Péter 2022. május 3. 07:08 2022. máj. 3. 07:08

Nagyon szépen beszélt Áder János az országgyűlés hétfői alakuló ülésén. Politikai végrendeletnek is felfogható, amit mondott, szívhez szóló volt, bölcs és előremutató. Mint az MTI tudósításából kiderül, az államfő arra bíztatta a képviselőket, hogy a következő években „mondjanak igent a nemzeti érdekek képviseletére, az ország gyarapodására, a magyarok biztonságára, a tényekre építő vitákra és a közös sikerekre, de mondjanak nemet az öncélú, rövidlátó politikára, az idegen érdekek kiszolgálására, a békétlenségre és a hazugságra”.

Jó volna hinni, hogy az Ádert követő Novák Katalin is ezt a vonalat viszi tovább. Hogy nem az idegen érdekek képviseletére bíztatja a honatyákat, hanem arra, hogy a magyar érdekek képviseletében dolgozzanak. Persze, nemcsak e magvas gondolatokért tartjuk nagyra Áder János érdemeit, amelyek között jelentős helyet foglalnak el az általa kifogott pontyok és egyéb halak, valamint a környezetért való szüntelen aggódás. Nem a hazai környezet állapota miatt gyűltek a ráncok és redők a most leköszönő Áder homlokán – legalábbis ennek eddig nem adta tanújelét –, ő kizárólag a nagy, globális problémákra fókuszált, azok horizontjára vetette bánatosnak tűnő tekintetét. A Városliget és a Fertő tó tönkretétele nem érte el az ingerküszöbét, a Balaton megszállásáról és ellopásáról sem mondott soha semmit.

Nem Áder az egyetlen magyar politikus, aki a magyar érdekről beszélt. „Én ezzel kelek, ezzel fekszem. Minden órában azzal foglalkozunk, milyen döntés szolgálja leginkább a magyar érdekeket.” Orbán Viktor írta ezt a Facebookon, néhány hónappal ezelőtt. Büszkék lehetünk, amiért olyan vezetőink vannak, akik minden órában a magyar érdekeket tartják a szemük előtt. Nem az idegen érdekeket, teszem azt, a német, a francia, netán az ukrán, vagy az orosz érdekeket, hanem kizárólag a magyarok érdekeit. 

Most már csak azt volna jó tudni, hogy mi is az a magyar érdek, amelynek támogatására Áder János biztatja a képviselőket, és amivel Orbán Viktor fekszik és kel. Már csak azért is jó lenne tudni ezt, mert annyi mindent hallani a magyar érdekről. Még szerencse, hogy van egy igazodási pont, ha úgy tetszik iránytű. Orbán Viktornak hívják ezt a személyt, ha valaki, ő biztosan tudja, hogy mi a magyar érdek. És ha ő tudja, akkor mi is tudjuk, elég csak az elmúlt 12 – és az előttünk lévő újabb négy – év gyakorlatából kiindulnunk.

Eszerint magyar érdek, hogy Orbán Viktor és családtagjai, barátai, csókosai gazdagodjanak. Hogy lehessen zúgolódni, de ne lehessen sztrájkolni. Mert bár sztrájkolni mindenkinek jogában áll, de csak úgy, hogy a munkabeszüntetés maradjon észrevétlen és ne akadályozza a folyamatos munkát. Legjobb, ha az emberek, különösen a pedagógusok, észrevétlenül sztrájkolnak.

Magyar érdek, hogy lehessen nemzeti konzultáció, gyűlöletkeltő plakát- és médiakampány, milliárdokért. Stadionépítés hasonló nagyságrendben.

Magyar érdek a fennállása hat éve alatt 324 millió veszteséget termelő felcsúti kisvasút, a számtalan túlárazott beruházás, valamint az, hogy az adófizetők pénzéből működtetett, évente 130 milliárd forintnál is többet felemésztő, közszolgálatinak mondott média ne legyen pártatlan, hanem egyetlen pártot, a Fideszt szolgálja. Magyar érdek a TV2 kormányszócsővé silányítása, nagy hagyományú folyóiratok, hetilapok – legújabban a 168 óra – tönkretétele, Kövér László házelnöki tevékenységnek álcázott ámokfutása.  

Magyar érdek a kínai elvtársurakkal történő barátkozás, az ország eladósítása. A CEU elüldözése, s helyette a Fudan Egyetem Budapestre hozása, magyar érdek továbbá a Budapest-Belgrád vasútvonal kínai hitelből való felépítése, a valósággal való szembenézés helyett a brüsszelezés, a sorosozás, a gyurcsányozás. Magyar érdek az Ukrajnát – és a világot (?) – lángba borító Putyinnal barátkozni, és ugyancsak a nemzet érdeke a hisztériakeltés, a gyűlölet szítása, a múltba nézés, a korrupció, a lopás, egyszóval minden, ami Orbán és a Fidesz érdeke. 

Hosszan sorolhatnánk, hogy Áder János szerint mire kell igent mondanunk, és mire nemet. Jó tudni, hogy távozása után is velünk marad, és ha kételyeink támadnak, számíthatunk a tőle származó bölcsességekre.