Álságos és aljas a közpénzen megszerzett adatok titkosítása

FSP 2020. augusztus 28. 08:23 2020. aug. 28. 08:23

Amint azt a Hírklikk is megírta, Ujhelyi István az MSZP Európai Parlamenti képviselője nehezményezi, hogy a Belügyminisztérium (sic!) nem hajlandó megosztani az illetékes bizottsággal annak a tanulmánynak a megállapításait, amelyet 352 millió forintért rendelt meg egy nemzetközi tanácsadó cégtől, s amely a magyar egészségügy szükséges reformjával foglalkozik. A közérdekű adatigénylésre azt a választ kapta, hogy a tanulmányt nem adhatják ki, mert azt tíz évre titkosították. Ha nem volna világos: egy közpénzből megrendelt, közérdeklődésre számot tartó tanulmányról van szó.

Mielőtt a történet gátlástalanságában elmélyednénk, megjegyeznénk, amit ugyancsak megírt a Hírklikk: hogy hasonló témában a szlovák kormány is rendelt tanulmányt az illető cégtől. Ám ott, szemben a magyarországi gyakorlattal, nyilvánosságra hozták a legfontosabb megállapításokat, sőt, a megoldáshoz szükséges lehetséges lépésekről az ellenzékkel is egyeztetnek. Más ország, más gyakorlat, mondhatnánk, ám itt többről van szó. Már csak azért is, mert nem ez az első, és gyaníthatóan nem is az utolsó eset, amikor a kormány megpróbál valamit eltitkolni a más vonatkozásban sokat hivatkozott magyar emberek elől. Lehet olyan is, amikor oka van erre, mert valamiféle susmus van a dologban, máskor meg az a valószínű, hogy valójában  nincs semmiféle titkolnivaló a dokumentumokban, csak a kormány – Orbán Viktortól nyilván nem függetlenül – úgy döntött, hogy rajtuk kívül senkinek nincs köze ahhoz, ami a közpénzen megrendelt tanulmányban van.

Undorító, pökhendi játék ez. Már csak azért is, mert a kormány tisztában van azzal, hogy az eltitkolni szándékolt adatok és dokumentumok előbb, vagy utóbb nyilvánosságra kerülnek. Ha másként nem, a bíróság fogja a közlést kikényszeríteni. Az esetek nagy többségében ugyanis ez volt eddig a gyakorlat, és amíg lesz független bíró Magyarországon, ez várhatóan nem is fog változni.

A kormány tehát tisztában van azzal, hogy törvénytelen, amit tesz, amikor eltitkolja az állam polgárai elől a rájuk tartozó információkat, de úgy gondolja, hogy mindez a közre csak annyiban tartozik, hogy az ő adóforintjukból fizetik a tanácsadó cégek munkáját. Álságos és undorító gyakorlat ez, Magyarország polgárainak lenézése.