Aquila non captat muscas – a sas nem kapkod legyek után

Dr. Dávid Ferenc       2022. július 10. 15:47 2022. júl. 10. 15:47

2022. július 8. (péntek) – Washington: „Az Egyesült Államok Pénzügyminisztériuma pénteken közölte, hogy fel kívánja mondani a Magyarországgal kötött 1979-es adóegyezményt, miután Budapest úgy döntött, hogy blokkolja az Európai Unió új, 15 százalékos globális minimumadó bevezetését. A Pénzügyminisztérium szóvivője elmondta, hogy mivel Magyarország kilenc százalékra csökkentette a társasági adókulcsot, ami kevesebb, mint a fele az amerikai 21 százalékos kulcsnak, az adóegyezmény Magyarországnak egyoldalúan előnyös. Az előnyök már nem kölcsönösek – jelentős potenciális bevételkiesés az Egyesült Államokban, és cserébe csekélyek az amerikai üzleti befektetések Magyarországon." (Reuters)

2022. július 9.(szombat) – Budapest „Az Egyesült Államok felmondta a hazánkkal 43 éve megkötött, a kettős adóztatás elkerüléséről szóló megállapodást. Az ok egyértelmű: Magyarország ellenáll a globális minimumadó bevezetésének, s az azzal járó adóemelésnek. (…) Mi, magyarok sokat dolgoztunk azért, hogy nálunk legyenek Európa legalacsonyabb adói. A globális minimumadó bevezetése azt jelentené, hogy a magyarországi termelő vállalatok társasági adóterhelése gyakorlatilag a duplájára emelkedne. Ez magyar munkahelyek tízezreit sodorná veszélybe. Mindezek alapján – bármekkora is rajtunk a nyomás – természetesen nem támogatjuk a globális minimumadó európai bevezetését, nem kockáztatjuk magyarok tízezreinek munkahelyeit, az adóügyi szakmai konzultációkat pedig folytatjuk republikánus barátainkkal.” (Szijjártó Péter)

2022. július 9. (szombat) – Magyar Nemzet „Összességében az a helyzet, hogy a világ bármely pontján működő idősotthon demens részlegéből random módon kirángatott beteg hozná azt a színvonalat, amit ma az Amerikai Egyesült Államok elnöke hoz. Mégis hálásak lehetünk neki. Szereplése ugyanis a napnál is világosabban rámutat arra, hogy a világ első számú hatalmának vezetője nem más, mint egy báb, és a világ dolgait valójában a vele bábozó globális háttérhatalom igazítja. Ha valakinek eddig kételyei lettek volna ezzel kapcsolatban, most itt a bizonyíték. Már csak az a kérdés, hogy ez a bizonyos háttérhatalom hibát követett el, azért tett egy ilyen – a működéséről a fátylat némileg fellebbentő – idiótát az amerikai elnöki székbe, vagy szándékosan mutatja meg nekünk magát Joe Biden elnökségén keresztül?” (Felföldi Zoltán)

Az előző verbális ütközetről az jutott eszembe, hogy a második világháborúban Magyarország hadat üzent az USA-nak. Hazánk nagykövete bement a washingtoni külügyminisztériumba, majd átadta a hadüzenetet. A legenda szerint ezután a következő beszélgetés zajlott le:

USA külügyminiszter: – Mi az Önök államformája?

Magyar nagykövet: – Királyság.

– És ki a királyuk?

– Nincs királyunk, hanem kormányzónk van.

– Ki a kormányzó?

– Vitéz Horthy Miklós tengernagy.

– És van Önöknek tengerük?

– Az nincs.

– Értem. Van az USA-val szemben területi követelésük?

– Nincs.

– Van valamilyen országgal szemben területi követelésük?

– Igen. Ausztriával, Csehszlovákiával, Romániával...

– Értem. És azokkal természetesen hadban is állnak?

– Nem, ők a szövetségeseink.”

A fenti párbeszéd természetesen sosem hangzott el, de jól illusztrálja az akkori helyzet abszurditását, hiszen Magyarország 1941-ben – a Szovjetunió után – az USA-t is hadba hívta. A két katonai óriást. A szomorú végeredmény közismert.

Ma Magyarország legnagyobb és legerősebb szövetségese az Amerikai Egyesült Államok, nem szólva arról, hogy az USA a világ és a NATO vezető katonai hatalma. Szijjártó miniszter tehát ennek a 338 milliós ország vezetésének üzen, miközben megjegyzi, hogy ő nem az amerikai kormányzó erőkkel (demokraták) tárgyal adóügyekben, hanem az ellenzéki republikánusokkal fúj egy követ. Tudom, hogy fáj a Fidesznek az amerikai politikai felállás, de néhány évig még biztosan a demokraták fogják irányítani ezt a hatalmas országot, Orbán Viktor vágyától és akaratától függetlenül.

A Magyar Nemzet nevet viselő nyomdatermék persze azonnal „vette a központi adást”, és meglepetésemre nem Bayer Zsoltot, hanem Felföldi Zoltánt bízta meg az USA elnökének pocskondiázásával. Felföldi bértollnok nem okozhatott csalódást kenyéradó gazdáinak, hiszen rövid jegyzetében bábnak, idiótának és demensnek nevezi az amerikai elnököt, nem gondolva arra, hogy Joe Biden – Trumppal ellentétben – járt Magyarországon, és azt is tudja, hogy hazánk fővárosa nem Bukarest, hanem Budapest. Lehet persze gúnyolódni egy idős ember bicikli balesetén, meg azon is, hogy 80 évesen megbotlik a repülőgéphez vezető feljárón. Ennek felemlítése, és az ezen való gusztustalan csámcsogás azonban a jegyzetíróra vet rossz fényt, és nem az amerikai elnökre.

És hogy mi lesz a magyar-amerikai diplomáciai és gazdasági kapcsolatokkal a jövőben? Nem tudom, csak abban bízom, hogy: „Aquila non captat muscas -- a sas nem kapkod legyek után”.