Az amerikai elnök félhülye, alelnöke fekete ribanc, a fekák az őserdőben lóf@szt sem csináltak

Föld S. Péter 2021. április 9. 08:43 2021. ápr. 9. 08:43

Gulyás László nevét szűkebb környezetén kívül eddig kevesen ismerték, de mostantól szárnyára kapta a világhír. Ehhez elegendő volt néhány rasszista és szexista kijelentést tennie. A szegedi Juhász Gyula Pedagógusképző Karon is oktató Gulyás február 17-én egy online előadásban 60 hallgató előtt arról beszélt, hogy Joe Biden amerikai elnök félhülye, helyettese, Kamala Harris egy fekete ribanc. Kifejtette még, hogy utálja a cigányokat, a fekák az őserdőben lóf@szt sem csináltak, Claudia Sschiffert viszont el tudná képzelni a hálószobájában. Az őt bíráló megjegyzésekre azt mondta: visszautasítja, hogy bárki megkérdőjelezze az ő nemzeti, polgári konzervatív értékrendjét.

Megint bővültek az ismereteink, mostantól nem kell a sötétben tapogatóznunk, mert álmunkból felébresztve is fújjuk, hogy mit kell értenünk nemzeti, polgári, valamint konzervatív értékrenden. Azt a tahósággal elegy suttyóságot, amit Gulyás László hatvan hallgató virtuális jelenlétében február 17-én elővezetett. Gulyás tanár úr szerint mindezzel nincs semmi baj, az általa vezetett Migráció és menekültügy a XX. században című kurzus nem kötelező tárgy, így akinek nem tetszik, annak nem kell hallgatnia.

Gulyás László, aki – egyetemi titulusa mellett – a Magyarságkutató Intézet tudományos tanácsadója és március 15-e óta a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozat kitüntetésnek is  tulajdonosa, jelen állás szerint még a Szegedi Tudományegyetem, valamint a Juhász Gyula Pedagógusképző Kar oktatója. Legjobb tudomásunk szerint még nem hívatta be az egyetem vezetése beszélgetni, s arról sem jött hír, hogy menesztették volna.

Nem véletlen a megfogalmazás, mert Petry Zsolt esetére gondolunk, aki a legutóbbi időkig a Hertha BSC futballklub kapusedzője volt, s akit a szivárványcsaládokkal, de főképp a migránsokkal kapcsolatos interjújáért kirúgott munkaadója. Nem a véleményéért, menesztették Petryt, ahogyan azt idehaza számosan megpróbálják beállítani, hanem azért, mert szembement klubja (munkaadója) alapértékeivel, amelyeket nemcsak szóban, de egy sokszínűségi chartában is rögzítettek.

Idehaza a Fidesz és a kormány szinte valamennyi prominense megszólalt Petry Zsolt ügyében. Kocsis Mátétól egészen Novák Katalinig terjed a skála, Szijjártó Péter bekérette a német ügyvivőt, Gulyás Gergely a Kormányinfón európainak és kulturáltnak nevezte Petry mondatait, Bayer Zsolt pedig petíciót indított a Petry Zsolt melletti kiállásra. Hogy mit akar ezzel az ötös számú Fidesz-tagkönyv tulajdonosa elérni, nem tudjuk – visszavenni nem fogják a magyar kapusedzőt és a Hertha BSC sem fog változtatni Bayer kedvéért az alapértékein.

A lavinát elindító és végül Petry vesztét okozó Magyar Nemzet mindeközben véleményterrorról ír: hogy lám, a liberális eszme harcosai csak akkor toleránsak, ha őket éri sérelem. Furcsa és meglepően szürreális, amikor azok beszélnek véleményterrorról, a szólás- és véleményszabadság korlátozásáról, akik ezt régóta és nagyban művelik. A magukat polgári oldalnak nevezőknek ugyanis komoly gyakorlatuk van a mások elhallgattatásában, ami feltehetőleg az első Orbán-kormány idején a Kurír bezárásával kezdődött, a Népszabadság beszántásával folytatódott, majd a Klubrádió vegzálásával, virtuális térbe kényszerítésével kulminált.

És akkor arról még nem is szóltunk, hogy a kormány megtiltotta a kórházigazgatóknak, orvosoknak és ápolóknak, hogy igazi – értsd: a Fidesztől független – sajtónak nyilatkozzanak. Valódi újságírót nem engednek be a kórházakba, ehelyett bevezényelték az MTI fotósát, aki igen megható képeket tett közzé az ott dolgozók helytállásáról. A fotók technikailag szépen sikerültek, egyedül az nem derült ki belőlük, hogy az egészségügyben dolgozók ezt a helytállást mennyire méltatlan körülmények között, egy forrásaitól megfosztott, lepusztult környezetben kénytelenek véghez vinni.

Visszatérve a szegedi gondolathoz: hogy a szegedi egyetemnek van-e chartája, amelyet a munkavállak kötelezően aláírnak, nem tudjuk. Etikai szabályzata van, amely a többi között úgy fogalmaz, hogy „az egyetem nem elkötelezett egyetlen vallás, egyház, vagy világnézet mellett sem, vallási és világnézeti kérdésekben semleges és toleráns.” Mindez kiegészül azzal, hogy az oktatók „ragaszkodjanak a tényekhez, a tudományos igazsághoz és tudományos módszerekkel kapott adatokhoz, az azokból levont következtetéseket szakmai tisztességgel képviseljék.”

Hogy Joe Biden tényleg félhülye, és Kamala Harrisra valóban az a legmegfelelőbb kifejezés, hogy fekete ribanc, azt majd a Gulyás László ellen indított nemzeti, polgári és konzervatív szellemben indított vizsgálat minden bizonnyal eldönti.