Értünk eszik homárt Orbán, nem ellenünk

Föld S. Péter 2023. január 6. 07:15 2023. jan. 6. 07:15

Katalán módra elkészített homárt evett Orbán Viktor a Rómához közeli la Bussola étteremben, felesége, Lévai Anikó polipsalátából, articsókás moscardiniből (ez egy polipfaj) és halpástétomból álló menüt választott. A miniszterelnöki pár nem véletlenül tévedt be a neves, sok hírességet vonzó étterembe, sajtóhírek szerint a római magyar követség már egy nappal korábban asztalt foglalt Orbánéknak.

Az Orbán házaspár azután látogatott el az étterembe, miután lerótták kegyeletüket XVI. Benedek emeritus pápa ravatalánál. A legtöbb magyar még sohasem tette tiszteletét valamelyik néhai pápa koprsójánál, így nem tudhatjuk, egy ilyen esemény után megéhezik-e az ember. Feltehetőleg igen, ha Orbánéknak nem lett volna étvágyuk, eszükbe sem jutott volna homárt, polipot, vagy articsókás moscardinit enni.

Ami biztos: megadták a módját, nem sajnálták maguktól a jót. Ehhez képest Németh Szilárd legendás pacalpörköltjei a fasorban sincsenek. Amúgy nincs azzal gond, ha a miniszterelnök és felesége egy felkapott, és emiatt drága étteremben étkezik. Futja a fizetésükből, ráadásul nem előlünk eszik el a homárt és a polipot. Ez már azért sem volna lehetséges, mert a magyarok asztalára csak igen ritkán, mondhatni szinte soha nem kerül homár, mi beérjük az egyszerűbb és magyarosabb ételekkel. Karácsonyra például sokaknál halászlé volt, töltöttkáposzta, a jobbaknál kacsacomb is került az asztalra, és nem kizárt, Orbánéknál is hasonló lehetett a menü. Mostanra azonban elmúltak az ünnepek, jönnek a dolgos hétköznapok homárral, polipsalátával és halpástétommal súlyosbítva. Ezek, a köznyelv által csak tengeri herkentyűknek nevezett ételek egészségesebbek, mint a hagyományos, nehéz ételekben bővelkedő magyar konyha, utóbbi sokaknak megfekszi a gyomrát és mindenféle egészségi elváltozást is okoz.

Orbánék tehát az egészséges táplálkozás hívei, és bár a miniszterelnök megjelenésén ez nem látszik, odafigyelnek arra, hogy mit esznek. Persze, mi többiek is figyelünk erre, igaz, csak annyira, amennyire tőlünk telik. Csirkefarhátat csak ritkán eszünk, mert ársapkás termék lett, és ezért nehéz hozzájutni, a másik véglet, a homár és a polip pedig nem igazán pénztárcabarát étkek, úgyhogy, ha tehetjük, ezeket is hanyagoljuk.

Orbánék étrendjénél sokkal érdekesebb, hogy az éttermi látogatásról fotók és egy rövid videó is készült. Vagyis, a miniszterelnök a ki tudja hányadszorra meghosszabbított veszélyhelyzetben sem kívánta eltitkolni a népe előtt, hogy egy igen drága étteremben, luxusételekkel tömi tele a bendőjét. Épp ellenkezőleg: nem lesipuskás paparazzik örökítették meg a nagy zabálást, hanem Orbán stábja gondoskodott arról, hogy nyilvánosságra kerüljön a miniszterelnök – ahogyan Havasi Bertalan sajtófőnök fogalmazott – magánprogramja.

„30 év óta mindig is így mentem, jövő héten is így fogok menni, és az azutáni hetekben is így fogok menni" – ezt a pikírt, lekezelő választ adta 2018 októberében Orbán a parlamentben, amikor arról kérdezték, hogy miért repülőgéppel jár kedvenc futballcsapata mérkőzéseire. Ami persze nem volt igaz: harminc évvel korábban Orbán nem repülőgéppel, hanem egy lepukkant Zsigulival járt, gyerekkorában pedig még annyira sem futotta a családnak, mint számos interjúban elmondta, igen egyszerű körülmények között éltek.

Ez jut az ember eszébe a mostani éttermi fotók és a rövid videó láttán. Hogy Orbán nem titkolja, hanem dicsekszik azzal, hogy életvitele a legtöbb magyarétól fényévnyi távolságra van. És, mint tapasztaljuk, egyre messzibb kerül: az inflációt illetően európai viszonylatban élenjárók vagyunk, tehetősség tekintetében viszont már csak Bulgária van mögöttünk. Ebben a szövegkörnyezetben Orbánék kulináris kalandozásai nem egyszerűen a kivagyiságról szólnak, hanem arról is, hogy mit üzen ezzel a magyar embereknek.

Azt üzeni, hogy kapjátok be! Kajtassatok csak nyugodtan az ársapkás cuccok után az üzletekben, jó szórakozást hozzá, mi addig homárt, polipot és halpástétomot eszünk Olaszba' Anikóval.