Ferenc pápának oltári nagy mázlija volt a közmédiával

Föld S. Péter 2023. május 4. 07:20 2023. máj. 4. 07:20

Altorjai Anita, a Duna Médiaszolgáltató Zrt. vezérigazgatója szerint a közmédia egyik alapvető feladata, hogy a keresztény értékrend alapján készítsen műsorokat, a keresztény kultúrkört próbálja megismertetni a nézőkkel. A vezérigazgató mindezt a pápalátogatás közvetítése kapcsán közölte a Kossuth Rádió hallgatóival, s örömét fejezte ki, hogy sem technikai, sem tartalmi probléma nem történt, minden munkatárs felkészülten várta a pápalátogatást, szakmai minőségben a legmagasabb színvonalat képviselték. „Szívvel, lélekkel, hittel dolgoztak a közmédia munkatársai azért, hogy Ferenc pápa három napos magyarországi látogatásának közvetítése gördülékenyen menjen” – mondta a vezérigazgató.

Osztozunk Altorjai Anita örömében, még akkor is, ha nem mindenben értünk egyet vele. Például abban is eltér a véleményünk, miszerint a közmédia alapvető feladata lenne, hogy „keresztény értékrend alapján készítsen műsorokat, a keresztény kultúrkört próbálja megismertetni a nézőkkel”. Ez legföljebb a vallási műsorok egy részének esetében igaz, a közmédia egészének ugyanis vallásoktól és ideológiáktól függetlenül kellene működnie. Ezért kap a közmédia évente mintegy 130 milliárd forintot a magyar adófizetőktől, akik a pénzükért joggal várhatják, hogy a közmédia tisztességesen, azaz, pártatlanul és színvonalasan tájékoztassa őket Magyarország és a világ dolgairól. 

Nem dicsőség, hanem alapvetés, ha a pápalátogatás közvetítésébe mindent beleadtak a munkatársak, szívüket, lelküket és hitüket is odatették, hogy a közvetítés minél sikeresebb legyen. Jól is nézett volna ki, hogyha a Ferenc pápát üdvözlő tömeget kitakarják, vagy vágóképnek olyan képeket szerkesztenek a tudósítások alá, ahol – órákkal a mise kezdete előtt – még csak gyülekeznek az emberek és mindössze néhány tucat lézengő látszik. Márpedig ezt a csínyt a közmédia többször is elkövette, főként ellenzéki, kormányellenes tüntetésekről mutattak a több tízezres tömeg helyett épp a helyszínre szállingózó embereket.

A keresztény értékrend fontos, de tisztesség is kell ahhoz, hogy ne forduljanak elő olyan esetek, mint például 2011-ben, amikor egy műsorból kitakarták Lomnici Zoltánt, a Legfelsőbb Bíróság korábbi elnökét. És még ugyanabban az évben Papp Dániel, aki ma az MTVA vezérigazgatója, hamisított meg egy felvételt – akkor a Daniel Cohn-Bendit zöldpárti EP képviselő sajtóértekezletét vágták meg alávaló módon. A 2011-ben Budapestre látogató Cohn-Bendit azzal vívta ki a magyarországi lakájmédia ellenszenvét, hogy nem sokkal korábban az Európai Parlamentben egy vitában leordibálta Orbán Viktor fejét. Ezt kellett megbosszulni, és az alkalom a képviselő budapesti látogatásakor érkezett el. Papp Dániel akkor még kétkezi riporterként szolgálta a Nemzeti Együttműködés Rendszerét, s tett fel kérdéseket Daniel Cohn-Benditnek. A tévénézők mindebből azt a végeredményt láthatták, hogy a bátor és igazmondó Papp megkérdezi Cohn-Benditet: szerinte a kiskorúak szexuális bántalmazása demokratikus értéknek számít-e, mire a zöld képviselő faképnél hagyta a stábot.

Ez jött le a magát pártatlannak, szakmailag magas színvonalúnak mondó közmédia képernyőjéről. Csakhogy porszem került a gépezetbe, mert az Index – nem a mostani megregulázott, hanem az akkori, igazi – birtokába került a teljes, vágatlan felvétel. Amelyből kiderült, hogy Daniel Cohn-Bendit közölte az őt kérdező sajtómunkásokkal, hogy fél órája van a beszélgetésre, utána mennie kell. Így is történt, válaszolt minden kérdésre, majd a harminc perc leteltével elköszönt. Ezt a két végpontot „kötötte össze” Papp Dániel és csapata, oly módon, hogy feltették a riportalanynak a kérdést, majd mellé szerkesztették, amint távozik. Vagyis a gyanútlan, a közmédia módszereit nem ismerő nézőnek úgy tűnhetett, mintha a riportalany a kérdés hallatán hagyta volna ott a stábot. Jobb helyeken Papp Dánielt és csapatát egy ilyen „hiba” után páros lábbal rúgják ki a médiából, ám hősünk ehelyett gyorsan araszolt felfelé a szamárlétrán, mindig magasabbra jutott, jelenleg az MTVA vezérigazgatója.

Vég nélkül sorolhatnánk a hasonló eseteket. 2022. április 28-án például egy olyan cikk jelent meg a hirado.hu-n, amelyben a „Bécsben tapasztalt áruhiányról” számoltak be, amit az orosz–ukrán háborúnak tudtak be. Mindezt egy bolt üres hűtőpultjának képével illusztrálták. Kiderült azonban, hogy szó sem volt áruhiányról, annyi történt, hogy elromlott a berendezés, ezért pakolták ki belőle a hűtendő árukat. Ez utóbbi információt a hirado.hu már nem tartotta fontosnak megosztani a nézőkkel.

Ha úgy tetszik, Ferenc pápának oltári nagy mázlija volt, hogy jókedvükben találta az MTVA műsorkészítőit. Nem takarták ki a felvételről, nem tüntették el az őt hallgató és éltető tömeg nagy részét, ehelyett „szívvel, lélekkel, hittel” dolgoztak azért, hogy a közvetítés gördülékenyen menjen.