Fogd a pénzt, és fuss!

Puzsér Róbert 2020. szeptember 30. 07:25 2020. szept. 30. 07:25

Lopni, és vagyont kimenekíteni csak törvényesen érdemes, a nemzeti tőkésosztály pedig annyira hazafias, hogy nagyüzemi mértékben hordja ki a tőkét az országból.

Kun Béla ékszerektől roskadozó zsebekkel menekült el repülőgépén Budapestről – a rendszerváltás elitje külföldi offshore-számlákra utalta a lopott vagyont, hogy azzal soha ne kelljen elszámolnia. Kun Béla egy pitiáner bűnöző volt, aki amit felmarkolt, vitt – az elmúlt harminc év ezzel szemben az egyre professzionalizálódó bűnözői módszerek alkalmazásával telt, melynek során a politikai és gazdasági elit már a pénzmosás, az adóelkerülés és egyéb pénzügyi csalások széles repertoárját gyakorolta, épp mint az olasz maffia, a kolumbiai kartellek és a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség.

Orbán Viktor és Mészáros Lőrinc e téren is új fejezetet nyitott: a svájci bankszámlák és az aktatáskákba gyűrt milliók korszakának vége – ha a lopás törvényes, a lopott pénz külföldre menekítése is legyen az! Mészáros Lőrinc az állami hitelekből és megrendelésekből óriásira hízlalt cégbirodalmával külföldi terjeszkedésbe kezdett: ausztriai szállodák, horvátországi villák, erdélyi ingatlanok, montenegrói befektetések, vajdasági futballklub. Most, a járvány közepén, amikor az ország turizmusa épp összeomlik, és tízezrek mennek tönkre, Mészáros Lőrinc a horvát sajtó szerint az Isztriai-félsziget északkeleti partján ötvenmillió euróból épít száznyolcvan szobás, ötcsillagos luxushotelt.

Mészáros Lőrinc magyar adóforintokból működő cégeinek a válság kellős közepén is jut tízmilliárd forintnyi állami támogatás szállodafelújításra. Mészáros Lőrinc annyira hazafias nemzeti nagytőkés, hogy nem is Magyarországon építkezik, nem a hazai GDP-t pörgeti, hanem Horvátországban szerez tulajdont. Nem más ez, mint vagyonkimentés: felkészülés arra az esetre, ha Orbán Viktor esetleg elveszíti a főhatalmat Magyarországon.

Így válik az úgynevezett nemzeti tőkésosztály a multinacionális elit részévé. Ahogy a multinacionális cégek, ők is így vásárolnak maguknak érinthetetlenséget. Vesznek a magyaroknak néhány ügyes ukrán és orosz futballistát, lesz is nemzeti ünnep, ha a Ferencváros bejut a Bajnokok Ligájába – ők meg mennek a magánrepülőgépeikkel meg a luxusjachtjaikkal a fényűző tengerparti villáikba élvezni az ukrán meg az orosz oligarchák inspiráló társaságát. Úgy tűnik, a nemzet szolgálata nem is fáradhatatlan munkát és állhatatosságot követel, hanem koktélospoharakat a kézbe, kokaincsíkokat az arcba és sav módjára maró cinizmust a csontvelőbe. Ki mondta, hogy vesztes nemzet a magyar?