Hétköznapi cinizmus

Dr. Dávid Ferenc       2022. július 30. 10:02 2022. júl. 30. 10:02

„Olyan döntést hoztunk, hogy mindenki megkapja a rezsicsökkentett áramot és földgázt, de csak az átlagfogyasztásig. Aki e fölött fogyaszt, annak gondoskodnia kell arról, hogy csökkentse a fogyasztását, vagy keressen annyi pénzt, hogy ki tudja fizetni az átlagfogyasztás fölötti részt.” (Orbán Viktor – 2022. július 29. – Kossuth Rádió)

Amikor a fenti mondatokat meghallottam péntek reggel, rögtön kipattant az álom a szememből. Szinte nem is hittem el, hogy Magyarország első emberét hallom, de elég jellegzetes a hangja (meg a stílusa), tehát nem maradhatott bennem  kétség, hogy a családok nagy védelmezője, hazánk miniszterelnöke adott tanácsot népének: tekerd le a fűtést (fázz), kapcsold le a villanyt (ne olvass), de ha ez nem megy, akkor vállalj több és/vagy jól fizetőbb munkát, hogy ki tudd egyenlíteni a megemelt rezsiköltségek ellenértékét!

  1. A bruttó 5 millió forint javadalmazásban részesülő miniszterelnök és „bérfejlesztett” kormánya (a miniszterek és államtitkárok most kaptak emelést) a rezsiválság megoldását abban látja, hogy az egyébként is túlhajszolt magyar munkavállaló dolgozzon többet (keressen jobban), és akkor talán marad arra is pénze, hogy a családi kassza ne boruljon fel.
     
  2. Arról is beszélt a cinikus kormányfő, hogy kazán- és kályhaépítési programot indítanak. Ez aztán megnyugtató variáció a társasházakban és panellakásokban lakó polgároknak! Szét kell barmolni a meglévő fűtési rendszereket és az orbáni álomnak megfelelő, új berendezéseket indokolt telepíteni. A kérdésem csak az, hogy milyen forrásból.
     
  3. A program keretében a falusi iskolákba visszakerülnek a fatüzeléses kályhák, hogy a valóságban érzékelhessék a kisdiákok, hogy a XIX. században miként melegedtek a nebulók a tanórák alatt. „Aranyáron” forgalmazzák a tűzifát, de vélhetően az erdőirtás is reneszánszát éli majd, nem beszélve a fatolvajlás „üzletág” fellendüléséről. Gondolom, hogy újra rendszeresítik a sulikban a palatáblát, a fenyítésre szolgáló mogyoróvesszőt és mécses világít a jövőben az igazgatói szobában is. Orbán Viktor a reggeli igehirdetés során egy szót sem szólt az új energiaszolgáltató eszközökről (napelem, szélmotor stb.) és meg sem említette, hogy kormánya nagy erőfeszítést tesz egy országos lakásszigetelési program megvalósítása érdekében. Marad a vaskályha, meg a vaskalaposság!
     
  4. És aztán itt van a „társadalmi felesleg”, a „kifutó széria”: a semmirekellő nyugdíjasok tömege, akik télen egy szobát fűtenek, és úgy spórolnak, hogy ingyen vonatozással (mert ott fűtenek) vagy pláza-melegedéssel töltik napjaikat. Na, öregek, 70 felettiek, irány a munkapad, mert különben megfagytok! – üzeni a Főnök. Lehetőleg fizikai melót vállaljatok, mert abban jól ki lehet melegedni, és akkor kevésbé érzitek a zord hideget. A 120-140 ezer forintos nyugdíjatok mellé keressetek legalább még egyszer ennyit, hogy ne kapcsolják ki düledező házatokban a villanyt és a gázt. Mert fizetni mindenképpen kell, most aztán vége a nyugdíjas dolce vita-nak!
     
  5. A miniszterelnök tehát több munkát, több pénzt ajánl. Teszi ezt akkor, amikor alig egy hete – a kata-szisztéma likvidálásával – elvette a pedagógusok és egészségügyi dolgozók mellékfoglalkozási lehetőségét, kiegészítő keresetüktől fosztotta meg ezeket az embereket. Polgárok tízezrei pótolták ki eddig nyomorbérüket és alacsony nyugdíjukat a katás pluszjövedelmükkel, talán éppen azzal a céllal, hogy rendezhessék közüzemi számláikat. Orbán ezt elvette tőlük, és most kajánul az arcukba nevet: dolgozz többet, keress többet!  

Nem folytatom. A Tusnádfürdőn elhangzott „kevertfajú” miniszterelnöki duma kiverte nálam – és másoknál is – a biztosítékot, de ez a mostani üzenet egyenesen vérforraló. Az ország teljhatalmú ura (mert Orbán az), kényszermunkát ajánl népének megfagyás ellen: öregnek, rokkantnak, betegnek és gyermekeiket egyedül nevelő anyáknak. Magyarország antiszolidáris és érzéketlen miniszterelnöke a Karmelita „fogságában” teljességgel elszakadt a valóságtól, és ma már egyáltalán nem érdekli a szegény sorban élők nyomorúsága. Uralkodik, és nem szolgál.