Hol volt Ön akkor, amikor a Fidesz szétlopta Magyarországot?

Föld S. Péter 2021. szeptember 28. 06:33 2021. szept. 28. 06:33

A kormányhoz közeli sajtó az elmúlt napokban többször is előszeretettel foglalkozott azzal, hogy ki hol volt, mit csinált éppen, amikor 15 évvel ezelőtt a Magyar Rádióban először volt szó az őszödi beszédről. Pontosabban, és gyorsan tegyük hozzá, Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnök Őszödön elmondott beszédének megvágott és szerkesztett változatáról. Majdnem mindenkinek van valamilyen emléke arról, hogy hol volt éppen, és mit csinált, amikor először hallott erről. Ami egyfelől helyénvaló, másfelől viszont az elmúlt 11 év más jeles történéseiről is meg lehetne kérdezni az embereket: hol volt Ön akkor?

Például, hol volt Ön akkor, amikor először hallotta, hogy Selmeczi Gabriella bejelentette a magánnyugdíj-pénztárakban tartott megtakarítások elvételét. Az akkor államtitkárként funkcionáló politikus cinikus módon, a pénz megvédésének nevezte, hogy elvettek az emberektől 3 ezer milliárd forintot.

És azt fel tudja-e idézni, hogy volt akkor, amikor 2015 március 10-én kirobbant a Queastor-botrány? Aminek lényege, hogy az akkoriban Tarsoly Csaba vezette cég 150 milliárd forint értékben bocsátott ki fiktív értékpapírokat. Mit csinált Ön abban a percben, amikor először hallott arról, hogy a Szijjártó Péter vezette Külügyminisztérium egy nappal a botrány kirobbanása előtt vonta ki a Magyar Nemzeti Kereskedőház tőkéjét a Quaestorból, ami sokakban a bennfentes információval való visszaélés gyanúját kelthette.

Emlékszik arra, hogy hol volt, és mit csinált éppen, amikor először írtak arról, hogy Schmitt Pál egykori államfő, aki egyébként álamfőként (igen, egy l-lel) írta le a titulusát, plagizálta a doktori disszertációját, és akinek emiatt nem sokkal később dicstelenül távoznia kellett a hivatalából?

Hol volt Ön akkor, amikor 2016-ban kiderült, hogy Rogán Antal helikopterrel utazott volt felesége barátnőjének lakodalmára? És amikor, ugyanebben az évben, kiderült, hogy Semjén Zsolt Svédországban háziasított rénszarvasra vadászott ? Hol volt Ön akkor, amikor mindezek után, nem a bűnösöket vonták felelősségre, hanem bezárták a Népszabadságot?

Hol volt Ön akkor, és mit csinált éppen, amikor megtudta, hogy Kósa Lajost, a Fidesz alelnökét egy 1300 milliárd forintos örökség kezelésével bízta meg egy magát örökösnőként beállító csengeri háztartásbeli? Fel tudja idézni, mit érzett, amikor az is kiderült, hogy az ily módon hülyére vett és kapzsiságon kapott Kósa Lajos közjegyző előtt írta alá a megbízást és Svájcba is elutazott a magát örökösnőnek mondó feltételezett csalóval? (Azért a feltételes mód, mert még nincs bírósági ítélet, ezért a „csengeri örökösnőt” is megilleti az ártatlanság vélelme.)

Hol volt Ön, amikor megtudta, hogy a magyar kormány a kínai Sinopharm vakcinát a világpiaci árnál drágábban, egy Fidesz-közeli közvetítőcégen keresztül vásárolta meg? Arról az oltóanyagról beszélünk, amelyről maga a gyártó ismerte el, hogy a 60 év fölötti korosztálynál nem vizsgálták meg a hatékonyságát. Fel tudja idézni, merre járt éppen, amikor az Orbán-kormány először beszélt arról, hogy a budapesti Diákváros területének helyén a Kínai Kommunista Párt eszmeiségét képviselő Fudan nevű egyetemet építtetné meg – több százmilliárdos kínai hitelből, kínai munkásokkal, kínai alapanyagokból, és nekünk, magyaroknak nem volna más dolgunk, minthogy a hitelt, valamint annak kamatait visszafizessük?

Hol volt Ön akkor, amikor elüldözték Budapestről az egyik legjobb európai egyetemet, a CEU-t, vagy akkor, amikor azt hallotta, hogy a magyar egyetemeket olyan alapítványokba szervezték ki, amelyek élén kizárólag a kormány által kinevezett kurátorok állnak? Hol volt Ön akkor, amikor a kormánytól független sajtó először tájékoztatta Önt arról, hogy Szijjártó Péter külügyminiszter családjával egy Szijj László nevű nagyvállalkozó baráti szívességének köszönhetően, egy olyan luxusjachton nyaralt a családjával, amelynek heti bérleti díja mintegy 60 millió forint? Mit csinált Ön éppen, amikor megtudta, hogy Borkai Zsolt, Győr volt fideszes polgármestere, a lólengés olimpia bajnoka, örömlányokkal szórakozott egy, az Adriai-tengeren bérelt jachton?

Vissza tud emlékezni arra, hogy mivel foglalkozott éppen, amikor először hallott a Szájer-botrányról? Tudja, a Fidesz egyik alapítójáról, volt fideszes Európai parlamenti képviselőről van szó, aki jelentős érdemeket szerzett abban, hogy ma már Alkotmány helyett csupán Alaptörvényünk van. Ő az a képviselő, aki egy brüsszeli illegális melegpartiról a rendőri igazoltatás elől egy ereszcsatornán keresztül próbált elmenekülni.

Emlékszik arra, hogy hol volt éppen, amikor megtudta, hogy Magyarország leggazdagabb embere, a gázszerelőből milliárdossá vált friss házas Mészáros Lőrinc – ezúton is gratulálunk – a pandémia másfél éve alatt mintegy 185 milliárd forinttal gazdagodott?

Emlékszik arra, hogy hol volt Ön és mit csinált éppen, amikor a Fidesz-kormány vezetésével szétlopták Magyarországot? Emlékszik arra, hol volt Ön és mit csinált az elmúlt 11 évben?