Kálomista elszabta

Dr. Dávid Ferenc       2021. szeptember 24. 06:20 2021. szept. 24. 06:20

Október 21-én debütál az év legjobban várt magyar filmje, az őszödi beszédről és az azt követő politikai és rendőri túlkapásokról szóló Elk.rtuk című politikai thriller, és bár előre borítékolható volt, hogy az alkotás indulatokat gerjeszt majd, arra még Kálomista Gábor producer sem számított, hogy a baloldal valóban minden eszközt bevet majd a film ellehetetlenítésének érdekében. "Eddig azzal voltak elfoglalva, hogy a színészeimet gyalázták, a kollégáimat fenyegették, a forgatási helyszíneken is keresztbe tettek, ahol csak lehetett, de legnagyobb meglepetésükre mégis elkészült a film. Rájöttek, hogy már nem tudják megállítani, kint van az előzetes, ott vannak az óriásplakátok, csináljuk a promóciót. Hol lehet még elgáncsolni egy filmet? Ott, hogy nem engedjük be a mozikba." (Kálomista Gábor)

Azzal kezdem, hogy nem nagyon kedvelem a közönséges beszédet, azt meg különösen nem, hogy gyermekek által is látható gigaplakátokon olvasható a fent említett film címe. Undorítónak tartom, hogy egy művészközösség ilyen ordenáré módon próbálja termékét népszerűsíteni, ezzel az ötlet nélküli és visszataszító címválasztással akarják sokkolni az embereket. A célközönség akkor is értette volna a figyelem felhívást, ha az alkotók az „Elszúrtuk”  kifejezést használják. No, mindegy, ha a keresztény-konzervatív ízlésnek ez felel meg, én aztán nem akadékoskodom tovább.

Gondolom, Kálomista producer egy sorozat első elemének szánta a szóban forgó filmet, és a következő epizódoknak is hasonló címet fog adni. A Borkai sztoriról szóló filmje bizonyára majd a „Megk.rtuk” címet viseli, a Szájer EU-képviselő pályáját elemző dokumentum anyagát pedig a „Rák.rtam” felkiáltással fogja reklámozni. Ha jól megy a bolt, érdemes feldolgozni Simicska Lajos történetét is, ebben az esetben megfelelő lehet az „Átk.rtak” felkiáltás. És még tudnám folytatni a sort, de eddig is csak azért mentem el, hogy éreztessem az olvasóval a felháborodásomat. Nem inkubátorban nőttem fel, az utcán és a Városligetben fociztam végig a sráckoromat, hallottam cifra dolgokat, most mégis azt mondom: ez a filmes felütés rendkívül gusztustalan.

Kálomista nyafog, hogy az „év legjobban várt magyar filmje” (ezt vajon honnan veszi?) nem kap elég vetítési időt és felületet. Erre van javaslatom, nem is egy:

– a 200 milliárdért megépített új Népstadionban (nekem örökké az marad) a közeli jövőben meccsek nem nagyon lesznek, hiszen az UEFA és a FIFA megunta a rasszisták randalírozását, és időlegesen bezáratta az arénát. A tilalom vetítésekre nem vonatkozik, így itt a lehetőség, hogy 65 ezer ember együtt élhesse át a film megragadó pillanatait és a végén közösen üvölthesse, hogy Ria, ria, Hungária! Vagy valami mást….

– A Bayer, Bencsik, Csizmadia, Fritz stb. nevével fémjelzett Békemenet résztvevői az október 23-i vonulásukat követően, a Kossuth téren – szabadtéri előadás keretében – kivetítőn nézzék meg a filmet. A vetítés előtt Kövér László házfelügyelő mond majd beszédet, amelyben szokásához híven jól lek.rja (bocsánat) a demokratikus ellenzéket. Ismétlés a Margit szigeten.

– Nagy nyilvánosságot biztosíthat a filmnek a Magyar Televízió összes csatornája, M1-től – M12-ig. Azonban sokan vagyunk, akik csak az M4-re kapcsolunk rendszeresen, mivel ott nézhetők a sportközvetítések. A többi csatornát hanyagoljuk, ezért nekünk a meccsek szünetében – részletekben – mutathatják meg a remekművet.

A kérdésem csak az: ha ilyen útszéli a cím, vajon milyen lehet a film?