Két nő Orbán Viktor árnyékában

Németh Péter 2023. április 29. 13:45 2023. ápr. 29. 13:45

Most kezdjem szidni Novák Katalint? Vagy éppen Varga Juditot? Ugyan már: mi közük van nekik ahhoz, hogy Budaházy György terrorista kegyelmet kapott. Nyilvánvalóan semmi. Illetve formálisan persze igen: az elnöknek kell előterjeszteni, a miniszternek ellenjegyezni.

Igen, előfordulhatna, hogy olyan elnöke, minisztere van Magyarországnak, aki nem hajt végre minden utasítást, de az egy másik Magyarország lenne. Az a másik Magyarország, amúgy igenis létezett, még azokban az időkben, amikor hittünk a rendszerváltás megváltó erejében. Hadd utaljak a Horn-kormány idejére, amikor néhány miniszter lelkiismereti okokból visszaadta megbízatását (Bokros-csomag). Pedig hát az messze nem volt – erkölcsileg – ilyen horderejű eset; ott ugye csak arról volt vita, hogy így kell-e megmenteni az országot a csődtől. De volt rá eset, hogy azért mondott le valaki – Kósáné Kovács Magda –, mert a betegek érdekeit másként értelmezte, mint a pénzügyminiszter.

De most miért várok én ilyen lépést egy köztársasági elnöktől? Eleve nincs abban a helyzetben, hogy megtegye, hisz' a mostani pozícióját nem a köztől, nem a köztársaságtól nyerte, hanem magától Orbán Viktortól. Mint ahogy Varga Judit is, az igazságügyi tárcát. Ők nem az országnak esküdtek fel, nem a mi, állampolgárok szolgálatát vállalták el, ők azt a karrierlépcsőt választották, amit a mindenható miniszterelnök eléjük tolt. Utasították volna vissza? Miért tették volna? Miért ugranának el egy ilyen óriási lehetőség elől? Tegyük a szívünkre a kezünket: mi sem tettük volna. Nem tettük volna, hisz' ez olyan ugrás a személyes pálya ívében, amilyenre soha többé nem lenne esély. 

Vajon ez a két hölgy tudta-e, hogy ezzel a döntésükkel egyszer és mindenkorra belépnek Orbán árnyékába? Persze, hogy tudták. Pontos ismereteik vannak a Vezér irányítási modelljéről, a feltétlen hűség mibenlétéről. Nem, ne higgyék, hogy én egy olyan világot képzelek magam elé, azt vélem a demokrácia mérőfokának, hogy egy elnök, egy miniszter mennyire tud ellenállni a végrehajtó hatalom fejének. Varga – azaz egy miniszter – eleve beosztottként szolgálja a kormányfőt, a magyar specifikum – azaz egy demokráciának hazudott ország esete – annyiban tér el a normálistól, hogy itt tényleg csak és kizárólag a miniszterelnök – nem, ez így nem jó, kezdjük újra: csak és kizárólag Orbán Viktor feltétlen szolgálata a feladat. Mind Nováknak, mind pedig Vargának. Egyikük kiválasztásánál sem a hozzáadott értékük döntött; egyikőjük korábbi egyéni teljesítménye sem predesztinálta őket, hogy azzá legyenek, amik lettek. 

De most tényleg: rajtuk verjem el a port? Azokon a hölgyeken, akik Orbán kegyelméből ily magasra jutottak, és ott is akarnak maradni? Miért bántsam őket olyasmiért, amit tízből kilenc és fél ember megtenne? Miért pont most kérem számon rajtuk a lelkiismeretüket, amelyet – ha volt is – már az elköteleződésük pillanatában odahagytak? Nem, nem szidom őket. Legfeljebb csak csodálkozom, hogy mi mindenre lehet rávenni őket. Hogy ez a két hölgy minden további nélkül odakanyarítja nevét egy olyan akcióhoz, amihez – valójában – semmi közük nincs. Ugye nem gondolhatjuk, hogy akár Novák Katalin, akár Varga Judit egy szép napon arra ébredt: itt van ez a pápa Magyarországon, ráadásul Bayer Zsolt is katolizált, hát nem ez volna a legmegfelelőbb alkalom Budaházy kiszabadítására? Hogy robbantgatott, hogy belőtt – csapatával – egy miniszter lakásába, hogy majdnem agyonvert egy politikust (Csintalan Sándort), hát ezek a cselekmények elegendőek ahhoz, hogy továbbra is a börtönben sínylődjön, társaival együtt? Nem, nem ők ébredtek ezzel a gondolattal. Sokkal inkább Orbánnak okozott ez, nem ébredési gondot, álmatlan éjszakát. Hogyan segítsen a szélsőjobbnak? Hogyan engedjen a Mi Hazánk követelésének? Hát persze, juthatott az eszébe. Erre szolgál itt ez a két, általam kiválasztottá tett asszony. És erre szolgál a pápai látogatása. Íme az alkalom és lehetőség: irgalmat gyakorlunk. Kell nekem ez a szélsőjobb, hogy én középen lehessek.

És igen: Orbán Viktor ott áll a középen, árnyékában a két aktorral. Miközben Budaházy György, kilovagol… Igen, a Halál kilovagolt, nem Perzsiából, hanem a börtönből.

Hajnóczy Péter az elviselhetetlen világában is hitt a jövőben? Mi miben higgyünk? 

Az alkohol nem segít. Mindannyian ott szédelgünk Orbán Viktor árnyékában. Ne szidjuk hát a két hölgyet…