Kövér tanár úr bukfence

Vasvári G. Pál 2022. április 7. 20:00 2022. ápr. 7. 20:00

Kövér László – van-e, ki e nevet nem ismeri? – benevezett Karinthy Frigyes örökbecsű játékába (A főherceg vizsgája) és nyilvánosan előadta a tanár szerepét. Akinek e játékban jól meg kell magyaráznia, miért is tökéletes a megbuktathatatlan főherceg garantáltan pocsék válasza. S ha nem meggyőző a magyarázat, akkor ugye a tanerő bukik meg. Esetünkben nem is ment át a vizsgán…

Már kiderült: a választásra jogosult magyar nép fele plusz egy fő (e játékban a nép a megbuktathatatlan főherceg) nem adott kellő számban a kormánypártnak megfelelő válaszokat a gyermekvédelmi/homofób népszavazás kérdéseire. Így a referendum érvénytelen lett. Ám Kövér László utólag mégis tett egy kísérletet, hogy meggyőzze az országot-világot arról, miért is igazolja ez az érvénytelen eredmény a választásokon amúgy bő kétharmados többséget szerzett kormánypártot…

Íme az okfejtése:

a népszavazást ’óriási felhatalmazásnak’ tekinti, hiszen … három és fél millióan szavaztak érvényesen, és a válaszok többsége egybeesett a kormány álláspontjával, erős felhatalmazást ad a kormánynak a magyar álláspont képviseletére”.

Kövér tanerőnek ezért bizony elégtelen járna. Nyilvánvalóan nem ismeri az érvénytelen szó jelentését. Pedig elég lenne annak egyértelmű tisztázásához, ha például érvénytelen jeggyel próbálna utazni a tömegközlekedési járművek bármelyikén. Rögvest megbüntiznék s kizárnák az utazásból. Ahogyan bárki más választóhoz hasonlóan, ő sem szavazhatna, ha érvénytelen igazolvánnyal próbálná a személyazonosságát bizonyítani. S a boltban sem fizethetne érvénytelen bankókkal a kosarába pakolt portékáért. Ami érvénytelen, az nem érvényes.

Még azért is karó járna néki, mert nem stimmel a sajátságosan elfogult számolása. Mondjuk a referendum első kérdése esetében: ha a voksolásra jogosultak 20,10 százaléka érvénytelenül, további 34,05 százaléka meg egyáltalán nem szavaz (összesen 54,15 százalék), akkor az érvényesen voksoló maradék 45,85 százalék nyilván nem elég az érvényességi küszöb átlépéséhez. Pláne, hogy még az érvényesen szavazók 7,58 százaléka sem a kormánypárt által elvárt „nem” választ adta a kérdésre – Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek köznevelési intézményben a szülő hozzájárulása nélkül szexuális irányultságokat bemutató foglalkozást tartsanak? –, hanem úgy felelt, hogy „igen”… S a népszavazás többi kérdésével is hasonló volt a helyzet, így az egész referendum tokkal, vonóval lett érvénytelen”.

Ami pedig – legyen szó egyszer már felhasznált, kezelt vonatjegyről, tíz éve lejárt útlevélről, személyiről, fénymásolóval hamisított ezresekről vagy gyermekvédelminek titulált antigender népszavazásról – nem jogosít fel senkit semmire. És nem is ad neki semmiféle álláspont képviseletére „erős felhatalmazást”. Még akkor sem, ha a magyarok kisebbsége által támogatott saját véleményét általánosítva, „magyar álláspontnak” nevezi.

A főherceg vizsgája helyett talán jobb eredményt érhetne el Kövér tanár úr, ha legközelebb Karinthy másik népszerű játékával próbálkozna, s arról szólna a nagyérdeműnek:

Micsodára kicsoda, micsinál a micsoda”