Leáldozott Parragh napja?

Föld S. Péter 2022. szeptember 22. 15:00 2022. szept. 22. 15:00

Nehéz eldönteni, hogy valódi, vérre menő csata áll a Magyar Nemzeti Bank és Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnökének összecsapása mögött, vagy csak a NER világában ugyan nem túl gyakori, ám szokatlannak sem mondható cicaharc legújabb megnyilvánulásával állunk szemben. Ami biztos, az MNB minden korábbinál keményebb hangú közleményben osztotta ki Parraghot. Az ügy előzménye, hogy a MKIK elnöke egy, a napokban megjelent interjúban a MNB-t okolta a magyar gazdaság bajaiért, pikantériáját pedig az adja, hogy a most megtámadott Parragh Orbán Viktor bizalmi emberei közé tartozik.

„A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke már számtalan alkalommal tett felelőtlen, szakmailag hibás kijelentéseket a magyar gazdaság jelenéről, és még több alkalommal bocsátkozott megalapozatlan jóslatokba annak jövőjét illetően. Ezek a nyilatkozatai kizárólag arra voltak jók, hogy növeljék a piaci bizonytalanságot, és félretájékoztassák az embereket”.

Ezzel a felütéssel kezdte közleményét a Magyar Nemzeti Bank. Emlékezteti Parraghot arra, hogy „a Magyar Nemzeti Bank már korábban is határozottan felszólította Parragh Lászlót, hogy állításait körültekintőbben, a tényeket jobban megismerve fogalmazza meg. Ám a jegybank szerint Parragh László legújabb kijelentései már egyértelműen átlépik az észszerűség határait.”

Megalapozatlan jóslatok, a tények ismeretének hiánya, az észszerűség határainak átlépése – olyan megfogalmazások, amelyek arra utalnak, hogy az MNB-ben nem igazán tartják nagyra a MKIK elnökét.

Az MNB közleménye állításainak alátámasztására hosszan és részletesen taglalja, hogy intézkedései „2013 óta számottevően járultak hozzá a hazai gazdaság növekedéséhez, a hitelezés összeomlásának elkerüléséhez, az állam finanszírozási költségeinek csökkentéséhez, valamint a koronavírus-válság hatásainak kezeléséhez.”

Mindezek után felszólítja Parragh Lászlót, hogy „a tudását meghaladó és a felelősségi körén kívül eső szakmai kérdésekben tartózkodjon a véleménynyilvánítástól”.

A meglehetősen barátságtalan közleménnyel a MNB Parraghnak a napokban a Portfolión megjelent interjújára reagált, amelyben a MKIK elnöke – sok más mellett – a jegybankot is kritizálta. Arról beszélt, hogy „ha egy-két éve felvettünk volna olcsón, alacsony kamattal devizaforrást, tíz éves futamidőre, akkor nem lenne semmi gond, most minden rendben lenne – akkor azonban nem volt kellő és józan monetáris támogatása ennek”. 

Mindezt akár egyszerű bozótharcnak is betudhatnánk – a népies köznyelv farokméregetésnek mondja az ilyet – ám tudnunk kell, hogy Parragh László nem csupán a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, hanem Orbán Viktor miniszterelnök bizalmasa is egyben, aki azzal szokott dicsekedni, hogy ő bármikor felhívhatja telefonon Orbánt, s ha a miniszterelnök épp nem ér rá, fél órán belül visszahívja. Persze, nemcsak kapcsolati tőkéjére lehet büszke Parragh, anyagi viszonyai miatt sem kell szégyenkeznie. Nem is szégyenkezik: néhány évvel ezelőtt, amikor a felesége havi 3 millió forintos fizetéssel járó állást kapott a Monetáris Tanácsban, egy interjúban megkérdezték tőle, nem tartja-e ezt összeférhetetlennek az ő szerepvállalásával. Parragh úgy válaszolt, hogy az a pénz, amit a felesége keres, csak konyhapénz a családi költségvetésben.

Néhány hónappal ezelőtt nagy port kavart az a kijelentése, hogy a katát meg kellene szüntetni, de legalábbis, jelentősen szigorítani. A kamarai elnök víziójából valóság lett, a kata nem sokkal később gyakorlatilag megszűnt, súlyos megélhetési gondokat okozva ezzel több százezer kisvállalkozónak és azok családjának. Parragh akkor úgy reagált a kata-törvényre, hogy nagyon durvára sikerült, ő nem gondolta volna, hogy ennyire brutális lesz. Mint a gyerek, aki felgyújtja a házat, aztán nem érti, miért rohangálnak a tűzoltó bácsik és miért szirénáznak a piros autók?

Minden jel szerint többről van szó cicaharcnál. Parragh, mint írtuk, Orbán Viktor bizalmi embere, és könnyen elképzelhető, hogy a miniszterelnök most elengedte védence kezét és megadta rá a kilövési engedélyt. Másik lehetséges opció, hogy Parragh még mindig élvezi Orbán megtisztelő bizalmát, és a nem egyszer külön utakon járó MNB így üzent a miniszterelnöknek: fogja vissza hozzá nem értő, a közvéleményt és a gazdasági környezetet észszerűtlen és felelőtlen nyilatkozatokkal nyugtalanító csahosait.