Levél Magyarországról Joe Bidennek, az USA megválasztott elnökének

Föld S. Péter 2020. november 16. 14:25 2020. nov. 16. 14:25

Tisztelt Biden úr, engedje meg, hogy gratuláljak a választási győzelméhez, és sok magyar polgár nevében üdvözöljem Önt, mint az Egyesült Államok 46. elnökét. Mint bizonyára Önnek is feltűnt, a magyar kormány elmulasztotta ezt megtenni, s Orbán Viktor miniszterelnök is csak napokkal később volt képes kinyögni néhány mondatot. Remélhetőleg jól fordították le Önnek a magyar miniszterelnök üzenetét, amelyben nem az Ön választási győzelméhez, hanem a sikeres kampányához gratulált. Azt hiszem, nem kell Önnek elmagyaráznom, hogy a kettő között mi a különbség.

Itt jegyezném meg Tisztelt Elnök úr, hogy egy bizonyos Hollik István, aki a magyar kormányzópárt, a Fidesz kommunikációs igazgatója, kifejezte a reményét, hogy Ön nem fogja lezülleszteni a magyar-amerikai kapcsolatokat.

Nem tudom, eljutott-e már Önhöz az a legújabb megnyilvánulás, miszerint egy bizonyos Rákay Philip „cukrosbácsinak kinéző vén pedofilként” említette Önt a kormányhoz nagyon közeli Hír TV egyik műsorában. Ez a Rákay Philip valamikor egy átlagos, meglehetősen jelentéktelen lemezlovas volt, egészen 2002-ig, amikor a Fidesz választási vereségét követően, a budapesti Kossuth téren sikerült kétmillió Orbán-hívőt összeszámlálnia. Ez a nem mindennapi matematikai mutatvány, a Rákay-féle sejtés, felkeltette a Fidesz illetékeseinek figyelmét, és hősünknek ettől kezdve meredeken ívelt felfelé a karrierje. Olyannyira futott vele a szekér, hogy egy időben az adófizetők pénzén évi 100 milliárd forintból megtámogatott közmédia vezérigazgató-helyettesi funkcióját is betölthette.

Ne vegye szívére Elnök úr Rákay Philip megjegyzését, nem komoly ember. Itt, Magyarországon, mindenki csak röhög rajta. Mint ahogyan Bayer Zsolt sem valódi tényező – ahogyan egy valamikor népszerű magyar slágerben énekelték, „van, aki azért van, mert elhiszik”. Ez a Bayer nevű nemrégiben azt írta Önről, hogy egy „demens ostoba seggfej, a fiacskája meg egy drogos geci”. Remélem, munkatársai között akadt olyan, aki le tudta fordítani angolra ezt a míves megfogalmazást. Bayer Zsolt amúgy Orbán Viktor miniszterelnök jó barátja, és a Fidesz ötös számú tagkönyvének tulajdonosa. Önmagát rendes keresztény embernek tartja, konzervatív világnézettel és ízléssel. Jó, ha tudja Elnök úr, hogy a mi országunkban nem minden keresztény és konzervatív ember fejezi ki magát ilyen alávaló módon, de Orbán Viktor környezetében adódnak ilyenek, és a magyar miniszterelnök – sokunk sajnálatára – nem határolódik el tőlük, sőt, még bátorítja is őket.

Mindezt csak azért írom Önnek Elnök úr, mert tudnia kell, hogy Magyarország nem olyan, amilyennek e néhány megjegyzésből látszik. Ebben az országban sok normális ember él, akik örülnek az Ön győzelmének. El kell mondanom azt is, Elnök úr, hogy amikor már valószínűvé vált az Ön győzelme, nemcsak Washingtonban, de a magyar fővárosban, Budapesten, valamint egy sor településen is rekordot döntött a pezsgők eladása.

Mindazonáltal, arra kérem Önt Elnök úr, próbáljon meg túllépni Orbán Viktor és társai tahóságán. Ha a magyar miniszterelnök a fentiek ellenére, mégis jelentkezne Önnél, mert találkozni szeretne a világ vezető hatalmának első emberével, büszkén feszíteni mellette, kérem Önt, legyen vele nagyvonalú és elnéző. Ha szóba nem is áll vele, kérem, ne küldje el üres kézzel: gondoskodjon arról, hogy kapjon egy, az Ön fotójával és kézjegyével ellátott kulcstartót.