Magyar bank, francia kölcsön

Dr. Dávid Ferenc       2022. április 12. 09:18 2022. ápr. 12. 09:18

Nem titok, hogy 10 691 775 euró, azaz jelenlegi árfolyamon kb. 4 milliárd forint hitelt kapott Marine Le Pen az elnöki kampányára egy magyar banktól, amely Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozik. Le Pen asszony viszonylag hatékonyan használhatta fel a pénzt, hiszen az április 10-i első fordulóban ugyan a második helyen végzett, de megőrizte esélyét a későbbi győzelemre. Franciaországban prezidenciális rendszer van: a köztársasági elnököt a nép közvetlenül választja, politikai súlya nagy, szerepe – alkotmányos jogosítványi köréből eredően – az ország irányításában meghatározó.

Macron jelenlegi elnök az első fordulót – nem túl nagy különbséggel, de – megnyerte: a szavazatok 27.6 százalékát szerezte meg, míg ellenfele 23,4 százalékot kapott. Így ők ketten jutottak be az április 24-i második fordulóba. Harmadik helyen 21,95 százalékkal a radikális baloldali Jean-Luc Mélenchon végzett. A francia belügyi tárca adatai szerint Éric Zemmour, a radikális publicistából lett politikus 7,05 százalékot, a jobbközép Valérie Pécresse 4,79 százalékot, Yannick Jadot zöld párti jelölt 4,58 százalékot, Anne Hidalgo, Párizs szocialista párti polgármestere pedig 1,73 százalékot szerzett. Fontos és meghatározó körülmény, hogy a versenyből kiesett jelöltek híveinek döntő többsége Macron mögé áll, így joggal vélelmezhető, hogy 2022. április 24-én (a második fordulóban) a hivatalban lévő francia elnök sansza a győzelemre sokkal nagyobb, mint kihívójáé.

Tavaly októberben járt Orbán Viktornál Le Pen asszony, gondolom akkor „zsírozták le” a cca. 10,5 millió eurós hitel részleteit, majd azt követően kormányfőnk odaszólt gyerekkori pajtásának (M. Lőrincnek): nyomjatok már ki egy kis zsetont – kedvező kamatfeltételekkel – ennek a szőke, szélsőjobboldali és EU-szkeptikus asszonyságnak, jól jöhet még nekünk a vele való baráti viszony. Egyébként is megbízható nőszemély és rokonlélek: bevándorlás-ellenes és Putyin elnökkel elmélyült kapcsolatokat ápol.

Igen ám, de később – 2021. december 13-án – Emmanuel Macron munkalátogatást tett Magyarországon. Kétoldalú megbeszélést folytatott Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel, valamint részt vett a V4+Franciaország állam- és kormányfőinek csúcstalálkozóján. Noch dazu: az elnök a Kozma utcai zsidó temetőben Heller Ágnes filozófus előtt tisztelgett családja több tagjának és Heisler Andrásnak, a Mazsihisz elnökének jelenlétében.

Mindezek után jön az én földhözragadt kérdésem, illetve aggodalmam. Vajon kínált-e pénzügyi támogatást Orbán Macronnak? Ha igen, mekkora összeget? Az iránt persze már csak félve érdeklődöm, hogy – ha egyáltalán ez szóba került – vajon melyik bank lehetett (volna) az a „szerencsés”, amelynek a bizniszbe való bevonását javasolhatta a kormányfő? Kétségek közt vergődöm.

Befejezésül csak a vágyaimat írom le. Remélem, hogy a hivatalban lévő francia elnök nem seftelt a magyar kormányfővel, és üres zsebbel távozott Budapestről. Aztán azért is szorítok, hogy Macron nyerje meg a választást, mert ezzel jól jár Franciaország, jól jár Európa és talán a demokratikus oldalhoz tartozó magyar választók is valamennyire megvigasztalódnak az április 3-i trauma után. Az meg legyen Orbán és M. Lőrinc problémája, hogy miként hajtják be az euró milliókat a vesztes Le Pen asszonyon! Lehet, hogy – Trump után – megint rossz lóra tett a mindent (is) irányító Főnök?