Náci üzemmódba kapcsolt az Ezredes

Föld S. Péter 2020. október 16. 14:21 2020. okt. 16. 14:21

Hezitáltunk, hogy használjuk-e ezt a kétségkívül erős és nem mindenki számára hízelgő jelzőt a színművészeti egyetem kancellárjának módszereire, mert az ilyen minősítést ki kell érdemelni, magától nem adják. Végül úgy döntöttünk, nem tehetünk másként: ha egy állat úgy totyog, mint egy kacsa, és a hangja is hasonlít a hápogó szárnyasra, akkor nem mondhatnánk rá mást, mint azt, hogy az illető állat kacsa. Szarka Gábor, a színművészeti egyetem kancellárja csütörtökön este még arról szónokolt az Egyenes beszédben, hogy ő megérti a lázadó fiatalokat, csak épp a lázadás módjával nem ért egyet. Ma, pénteken, pedig ultimátumot intézett az egyetem polgáraihoz: este hat óráig hagyják el az épületet, vigyék el a személyes tárgyaikat, ürítsék ki a hűtőszekrényeiket, különben kilakoltatják őket.

Részleteket nem árult el az Ezredes a kilakoltatásról, ám, mint tudjuk, ez a tevékenység az esetek döntő többségében nem szokott békésen zajlani. Karhatalom kell hozzá, egyenruhás emberek, röviden szólva: erőszak. A tegnap esti műsorban az Ezredes többször is mondta, hogy ők tárgyalni szeretnének, de nincs kivel, és az amúgy kiváló műsorvezető hiába próbálta őt emlékeztetni: az egész konfliktus azzal kezdődött, hogy ők nem akartak tárgyalni senkivel. Létrehoztak, és az egyetem nyakára ültettek egy kuratóriumot, amelybe az intézmény egyetlen oktatója és hallgatója sem kapott meghívást.

Ezt nevezte az Ezredes tárgyalásnak, vagy, ahogyan időnként fogalmazott: párbeszédnek. Az Ezredes mai ultimátumában a tanrendet megváltoztatva, hittelen elrendelte az őszi szünetet, s levelének végén minden egyetemi polgárnak jó pihenést kívánt, hogy majd a szünet végeztével párbeszéden alapuló közös munka kezdődhessen.

Orbán Viktor mindeközben Brüsszelben hadakozik a magyar emberek érdekeiért, és azt üzente honfitársainak, hogy idén a járvány miatt ne menjenek síelni. Több Ezredes, kevesebb hó, mondhatnánk, de inkább arra hívnánk fel a figyelmet, hogy Orbán és a Fidesz ebben az esetben is úgy tesz, mint számtalan más esetben: azt a látszatot igyekszik kelteni, hogy nekik nincs közük az egészhez. Valójában sajnálják, hogy békétlenség van, mert ők a tárgyalás és az egyeztetés hívei – más kérdés, hogy csak önmagukkal hajlandók tárgyalni és egyeztetni. Nem volt közük az első Orbán-kormány idején a Kurír megszüntetéséhez, mint ahogyan később sem a Népszabadság bezárásához. Legújabban az Index körüli történésekhez és a színművészeti körüli gyalázathoz sincs közük. Általánosságban elmondható, hogy a Fidesznek és Orbán Viktornak semmihez nincs köze, ami kellemetlen, jogszerűtlen, vagy éppen gyomorforgatóan undorító.

A színművészeti polgárai ma este válaszolnak az Ezredes és megbízói ultimátumára. S bár korábban kérték, hogy a pártok ne telepedjenek rá a tiltakozásukra – ez most sem változott – minden segítség azonban fontos volna a számukra. Talán egy nagy tüntetés pénteken estére a Vas utca környékére, hogy az Ezredes emberei, akik a kilakoltatás céljából a helyszínre érkeznek, lássák, hogy a színművészetisek nincsenek egyedül.