Oltakozik a nemzeti tizenegy

Föld S. Péter 2021. február 2. 07:51 2021. feb. 2. 07:51

Szerencse, hogy ebben az egyre zavarosabb világban időnként vannak jó hírek is. Néhány napja tudta meg az ország, hogy az oltási listán előbbre került a magyar labdarúgó válogatott. Ez azért vált szükségessé, mert fontos nemzetközi megmérettetések állnak a fiúk előtt, és ahhoz, hogy legjobbjaink a legjobbjukat tudják nyújtani, nem elég, ha kellő önbizalommal és tudással felvértezve indulnak a csatákba, de mindemellett egészségeseknek is kell lenniük.

Korábban arról szóltak a hírek, hogy a magyar olimpikonok is soron kívüli bánásmódban részesülnek, vagyis, ők is előbbre kerülnek azon a listán, amelyet az oltási terv előírna a számukra. Arról az oltási tervről beszélünk egyébként, amelyet még senki sem látott, mert szigorúan őrzik egy bizonyára nagyon nemzeti páncélszekrényben, és amelyről csak nagyvonalakban lehet tudni, vagyis annyit, amennyi szükséges ahhoz, hogy az állampolgárok elhiggyék, amit a kormány állít.

Az állam polgárai azonban nemigen hisznek a kormánynak. Kételkednek és tamáskodnak, az Orbán Viktor által preferált kínai vakcinát például még a legelvakultabb fideszesek közül is sokan elutasítják. A miniszterelnök pénteki rádióinterjújában elárult egy amúgy senkire sem tartozó intimitást, jelesül azt. hogy ő a kínai vakcinában bízik, ezért azzal fogja majd beoltatni magát. Persze, csak akkor, ha majd sorra kerül. Mert azt még véletlenül se gondolja senki, hogy Orbán akkor oltatja be magát, amikor nem kerül sorra, hanem annál előbb, vagy, teszem azt, később.

A miniszterelnök szabályt követő állampolgár, ezzel is példát szeretne mutatni másoknak. Ezért említette, hogy ő a kínai vakcinában bízik, mert ők ismerik a legrégebben a vírust, ők tudják róla a legtöbbet. És ők szabadították rá a világra a járványt – tesszük hozzá Orbán helyett –, tőlük indult pusztító útjára. A világon már kétszázmillió a fertőzött, és 2 millió a halott.

Nincs azzal baj, hogy a nemzeti tizenegy, azaz a magyar labdarúgó válogatott kivételes elbánást élvez és az eredeti koncepcióhoz képest előbbre került az oltási sorrendben. Jobb lenne persze, ha a futball világranglistán vitézkednének fiaink, ott araszolnának egyre feljebb, de ne türelmetlenkedjünk, eljön ez is, most az oltakozás ideje van. De vannak hírek arról is, hogy más sportágak, melyeknek képviselőire ugyancsak nemzetközi versenyek várnak, szintén előbbre rukkolnak a rangsorban. Meg nem erősített, de nem is cáfolt hírek szerint a magyar sportolók ma még csak remélhető sikereiről beszámoló Nemzeti Sport újságírói is előbbre kerülhetnek az oltási listán.

Jó volna tudni, hogy ezek a kivételezett személyek melyik vakcinát választják majd a jelenleg szóba jöhető öt közül az oltakozás során. Hányan követik Orbán Viktort, és oltatják be magukat a magyar emberek körében nagyon nem népszerű kínai vakcinával, és hányan lesznek közöttük, akik nem kérnek ebből a kiváltságból, és megelégszenek a Pfizer által kínált, a hanyatló nyugat szellemiségét hordozó oltóanyaggal. Nem név szerint szeretnénk tudni, hogy melyik focista mivel oltakozik, mert az ilyen személyes adatnak minősül, és Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke ha ilyet hallana, nyilván nagyon haragosan vonná össze az összes szemöldökét.

Tényleg nem mások intimszférájában kívánnánk kutakodni, szigorúan csak statisztikailag érdekelne bennünket, hogy a magyar labdarúgó válogatott tagjai, valamint az őket a sikerhez segítő szakmai stáb melyik vakcinát választja. Azt, amelyikben Orbán és néhány bátor embere bízik, vagy valamelyiket azok közül, amely a magyarok többsége számára is elfogadható.